МВР събрало данни чрез СРС-та за готвени провокации от страна на протестиращи 15.01 | 14:25

Цветлин Йовчев има формирана позиция по скандала със Сидеров

От Мая Александрова

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е разговарял лично с началника на пострадалия полицай на летището във Варна след сблъсък с Волен Сидеров и депутати от "Атака".

По време на разговора Цветлин Йовчев е уверил шефа на нападнатия полицай, че политическото и професионално ръководство на МВР стои зад всички служители на министерството.

Попитан дали има удар срещу униформения, Йовчев каза "и да разполагам с такава информация, не мога да кажа – единствено наблюдаващият прокурор може да разреши какъв обем от информация да се изнесе”.

Йовчев подчерта, че е наясно със себе си и има формирана позиция по случая, защото има доста обективна представа какво се е случило.

Той отново затвърди позицията си, че ще подкрепи всеки служител, особено ако срещу него се прави опит да се окаже политически натиск.

В отговор на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за голямото наличие на полицаи около сградата на Народното събрание вътрешният министър посочи, че протестиращите подготвяли нападения над хора и груби провокации спрямо полицаите по време на протестите на 10 и 15 януари.

Част от данните са събрани със СРС-та, като те не са били прилагани спрямо протестиращи, а спрямо лица, за които има данни, че са извършили тежки криминални престъпления, уточни министърът.

Йовчев увери, че СРС-та в правителството на Пламен Орешарски няма да се прилагат извън закона.

"Това, от което ще се водим, е желанието да наложим върховенството на закона. Водим се само от това да запазим живота и здравето на народните представители и гражданите, като запазим обществения ред и не допуснем да бъде разрушено имущество", допълни Йовчев.

Според него именно взетите мерки са довели до това днешният протест да протече мирно и без ексцесии.

Водещи

Най-четени