МС: Не сме предлагали ограничаване на правото на глас на българите в чужбина 25.05 | 19:45

Съмнения за това се появиха след заседанието на Кабинета на 19 май

От iNews

На заседанието на Кабинета на 19 май по никакъв начин не е предлагано ограничаване на правото на глас на българските граждани, пребиваващи в чужбина. Това се казва в позиция на Министерския съвет.

По-рано днес се появиха съмнения именно за това. Въпросителните повдигна стенограмата от въпросното заседание. Докато министрите говорят за подготовката на вота на 11 юли, финансовият министър предлага от избирателните списъци да бъдат изключени хора, които живеят в чужбина и не плащат данъците си у нас. Асен Василев предлага още да се направи и списък на гласоподавателите, които нямат български лични документи.

"В хода на правителственото заседание членовете на кабинета обсъдиха проблема за наличието на "мъртви души" в избирателните списъци и необходимостта да се започне работа по разрешаването му, включително чрез промени в нормативната уредба. Категорично не е обсъждан вариант за ограничаване конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина", се казва в позицията на Министерския съвет.

"Основният приоритет в работата на служебното правителство е организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби", се казва още в съобщението.

Водещи

Най-четени