Манолова към Слави: Не за това се борихме по площадите цяла година 13.07 | 17:43

Това правителство трябва да се сформира при пълна публичност, да е ясно кой носи отговорност – премиерът, ИТН, Слави Трифонов или друг, както и да няма и сянка на съмнение за задкулисие, смята тя

От iNews

От "Изправи се! Мутри вън!" държим да се излъчи правителство! Стабилно, без задкулисие, направено под светлината на прожекторите. Но към момента става дума за списък, съобщен в телевизионно изявление, а не за парламентарната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство. Това пише във Фейсбук профила си Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън".
 
Държим да се върне авторитетът на парламентаризма и парламентарната република. Но не да се заменя тя с телевизионна и фейсбук-република.

Върховенството на закона важи за всички. Правилата важат за всички. Правилото е да се обявят резултатите от изборите, да се свика Народното събрание, да се връчи мандат на победителя да сформира правителство, след което съставът му да бъде обявен. Това е върховенството на правото. Към момента все още не се е случило това. Когато се случи, когато всички спазят Конституцията, тогава и ние ще участваме в парламентарния дебат за новото правителство. То не може да е "раздаване на порции". Не за това се борихме на площадите една година.

Това правителство трябва да се сформира при пълна публичност, да е ясно кой носи отговорност – премиерът, ИТН, Слави Трифонов или друг, както и да няма и сянка на съмнение за задкулисие и втори център на власт, изработил списъка на министрите.

А за "Изправи се! Мутри вън" е важно в политическите задачи пред кабинета да се видят важните за гражданите, не за партията мандатоносител, а именно: преизчисляване на пенсиите още от септември, незабавно компенсиране на всички малки и средни фирми, пострадали в пандемията, подкрепа за децата, хората с уреждания и семействата веднага, защита на обикновените хора от монополистите и преразглеждането на сметките за ток, парно и вода, както и продължаване на работата по задачите на Комисията по ревизията. Това не са партийни приоритети, това са важните за обикновените хора задачи.

Ще подкрепим управление, което се занимава с този дневен ред. И нямаме против да има астронавти в космоса. Стига преизчисляването на пенсиите и повишаването на доходите да са по-важни. И премиерът да е поел ангажимент да го направи незабавно.

 

Facebook, Мая Манолова


Водещи