Мая Манолова за третия мандат: ИТН да излъчи премиер и основните министри 24.08 | 18:39

Българската енергетика е оставена на самотек, смята тя

От iNews

ИБГНИ полага всички усилия да направи правителство. Хората искат кормчия, който да ги преведе през три кризи. Предложихме план с три стъпки, за да стане възможен третия мандат, за да може да има шанс това правителство. Радев призова партиите да говорят по между си. Това каза по БТВ Мая Манолова – председател на ИБГНИ.

Третият мандат трява да се разглежда като втори опит за първи мандат. ИТН трябва да излъчи премиер и основните министри. Нелепо е да се обсъждат имена на премиер преди да се връчи трети мандат. Ние говорим и се виждаме в парламента по теми на дневния ред. Разговорите така или иначе се случват.  Ива Митева е отговорен и подготвен човек. Почтено е да се даде на ИТН да предложат премиер.

Очаквам всяка формация и лидер да си даде сметка в каква несигурност живеят българските граждани. Хората мизерстват и бедстват. Надавам се г-н Трифонов да преосмисли своята позиция. Чували сме се по телефона с него в преден период. Съгласна съм с него, че личните разговори не трява да бъдат публично оповестени.

 Преговорите трябва да станат пред медиите. Необходимо е да има публичност. Сега е време за лидерство. Много се надявам, че ще има такива лидери, които ще преглътнат тесните партийни сметки. А хората наистина ще бедстват през есента.

Българската енергетика е оставена на самотек.  В нея отговорни няма. Няма и анализ. Над 2 пъти се е появила цената на тока на борсата. Оказа се, че е създаван изкуствен дефицит в ликвидността. Основните играчи – ТЕЦ "Мини-Марица 2" са работили на минимални мощности.  

Отговор няма и от регулатора, който трябва да контролира за нелоялни търговски практики. Заради повишаване на цената, от бизнеса са иззети повече пари. Бизнесът предупреди, че ще има фалити, хора на борсата.  Заплашват с протести. Пазар не означава липса на регулация. КЕВР не си е на мястото, не са проспали този проблем. Тепърва ще предлагат мерки. В енергетиката трябва да има национална стратегия. Облагодетелствали  са се определени частни субекти. В България ел. енергията беше най-скъпа през последните няколко месеца.

Утре ще се занимаем с "Автомагистрали" и Държавната петролна компания. Хората очакват да получат информация къде са техните пари. Те искат да бъдат чути. Те дойдоха в тази комисия  и си изплакаха проблемите.

 

Водещи

Най-четени