На първо четене: НС прие механизма за разследване на главния прокурор 19.05 | 14:00

Това е първият законопроект, който гледа 49-ото народно събрание

От iNews

Със 191 гласа "за" депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор. Против нямаше, а 33-мата народни представители от "Възраждане" гласуваха с "въздържал се", съобщава "24 часа".

Така механизмът за разследване на главния прокурор, който е залегнал в НПК, стана първият проект гледан от 49-ото Народно събрание. И то приет от всички парламентарни групи с изключение на една.

"Имаме нужда от такъв закон, не го ли виждате през последните дни. Когато прокурорите се страхуват от шефа и усещат, че шефът се клати и идва нов шеф, вие имате ли усещане за независимост. Мисля, че този път има воля да свършим работа", обяви правосъдният министър Крум Зарков, който присъства на дебата, продължил близо 3 часа.

Думите му бяха по повод реплика на Цончо Ганев от "Възраждане", че Конституционният съд ще върне проекта, защото бил противоконституционен и тогава трябвало да се връщат пари по плана за устойчивост. Механизмът е залегнал в плана. Според Ганев мярката била вкарана в последния момент.

На тези му думи репликира Асен Василев от ПП-ДБ. Той обясни, че мярката била като отговор на процес, започнал през 2020 г. Последната седмица се видяло, че тази мярка е ужасно закъсняла.

В началото на дебата Крум Зарков благодари, че проектът е включен в дневния ред. Гледането на законопроекта в правна комисия беше вчера следобед.

Зарков припомни, че проектът е заради над 80 осъдителни дела в Страсбург и въпросът е от 2009 г., когато България беше осъдена по делото "Колеви". В него се казва, че няма ефективен механизъм за разследването на главния прокурор у нас.

"Оттогава са правени много опити този проблем да бъде решен - някои искрени, други не толкова", каза още Зарков. Той припомни още, че писането на проекта е започнало от правителството на Кирил Петков.

"Ние продължихме да работим по същество. Радвам се, че този проект срещна подкрепата на почти всички парламентарни групи. Разбирам, че процесът сега започва. Ако има един човек за когото не важи върховенството на закона, то не важи за никого", обобщи министърът.

 

Водещи