Над 2,8 хил. бензиностанции вече са свързани със системата на НАП 19.01 | 11:59

Законът за обмен на данни между бензиностанциите и приходната агенция мина на първо чете в парламентарната комисия по бюджет и финанси

От Деляна Петкова

2882 бензиностанции вече имат дистанционна връзка с Националната агенция за приходите, съобщи изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов в интервю пред Нова телевизия.

През следващите няколко седмици и по-малките обекти за търговия с течни горива, които не са успели да изпълнят законовото изискване в срок,  ще свържат фискалните си системи с приходното ведомство, допълват още от НАП.

От 11 януари до момента инспекторите на НАП са направили 765 проверки на обекти за търговия с течни горива. Резултатът е 428 неработещи и запечатани бензиностанции, които нямат връзка с приходната агенция. По-голямата част от тези бензиностанции вече са предприели действия, за да осигурят дистанционната връзка на касовите си апарати с информационната система на НАП.

Новото законово изискване за свързване на касовите апарати, бензиноколонките и резервоарите със системата на НАП вече беше гласувано на първо четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси. По този начин ще се изпраща подробна информация за количеството налично гориво в обекта, за отчетеното като продадено на колонките и за натрупания оборот.

Водещи

Най-четени