Найденов съветва Русия как да превземе ЕС през България 09.10 | 15:18

Начинът е "не с танкове, а с продукция", според земеделския министър

От Диана Цветкова

"Ако искате да превземате Европейския съюз, това може да стане през България – не с танкове, а с продукция", този съвет отправи към Русия земеделският министър Мирослав Найденов.

Найденов е в Москва, където участва в кръгла маса, посветена на търговско-икономическите отношения между двете страни. Освен за участие във форума, той е в руската столицата, за да се срещне с колегата си Николай Фьодоров, като акцент е бъдещето разширяване на сътрудничеството в областта на земеделието и храните.

"В края на втория мандат на ГЕРБ ние ще си върнем и руските и арабските пазари", заяви на кръглата маса министърът, цитиран от агенция "Фокус". По думите му "в следващите една-две години, можем да удвоим стокообмена".

Найденов заяви, че салдото ще стигне поне това, което е било в средата на 80-те години и предупреди "всички, които позволиха да се случи загубата на тези пазари, и имат амбицията отново да управляват, да си отворят тефтерите и да видят информацията".

Земеделският министър изтъкна, че рядко говорел за политика, но когато ставало дума за "българо-руска дружба", най-добрият посланик били българските стоки и продукти.

"В момента имаме невероятен стокообмен с арабските пазари. Така, както сега се развива стокообменът с арабските пазари, беше преди на руския", изтъкна той.

По думите му страната ни би могла да изнася за Русия млечни продукти и традиционните консерви. Найденов обясни, че се надява след срещата с руския му колега, износът към страната да се увеличи поне двойно. България от своя страна ще даде възможност на руските фирми да влязат на нашия пазар, а оттам и на европейския.

38 български предприятия са одобрени за износ на продукция в Руската Федерация, стана ясно в рамките на форума. Директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов съобщи, че най-много са млекопреработвателите – 13 предприятия.

От две седмици тече експерти на руската ветеринарна и фитосанитарна служба одобряват продуктите, които могат да се внасят в страната. Войнов изрази надежда, че след две седмици, когато ще приключат проверките, изнасящите за Русия предприятия да се увеличат поне с 50%.

Водещи

Най-четени