Нинова: Лъжа е, че падането на ветото върху украинското зърно ще понижи цените на хляба 17.09 | 17:20

Дали Борисов не използва справедливите протести на земеделците, за да сваля правителството, попита лидерът на БСП

От iNews

Има дисбаланс в сектор "Земеделие" и той трябва да бъде решен с държавна последователна политика, като средствата се разпределят по-разумно за отделните браншове в земеделието. Това заяви пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя отново повтори позицията на партията, че по-голяма част от субсидиите трябва да се преразпределят към производство на български плодове, зеленчуци, мляко и месо. Твърде много и европейски, и национални средства се отделят за зърнопроизводство, смята лидерът на БСП.

В предаването "Неделя 150" Нинова потвърди, че оценката на партията е за предателство на националния интерес във връзка с решението да не бъде продължена забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Според нея това е станало с неясни причини. Тя е категорична, че е лъжа твърдението, че това ще понижи цените на храните, хляба и хлебните изделия:

"Цените няма да се намалят. Социален ефект няма да има от това решение".

Корнелия Нинова изрази и съмнение, че контролът ще бъде толкова сериозен, че ще може напълно да установи дали внесената пшеница не е опасна за здравето.

"Започваме да се съмняваме, че става въпрос просто за икономически интереси. Ще задаваме въпроси. Ще следим кои фирми ще внасят украинско зърно на ниски цени и дали ще го препродават на по-високи цени, просто за да реализират едни печалби, за сметка на българския национален интерес и българското производство. Без държавата и без властта да им позволи това - няма как да стане".

По думите й протестът става изключително сериозен и е основателен. Лидерът на БСП декларира, че ако протестиращите поискат среща с тях, ще бъде направена такава.

Тя припомни изказване на Бойко Борисов от вчера, в което казва, че когато е бил премиер, е дал на зърнарите 30 млрд. лв. Нинова пита: "Дали Борисов не използва справедливите протести на земеделците, за да сваля правителството? Просто питаме".

Според нея трябва да се преразгледа решението на НС и да се върне ветото за украинския внос.

За предстоящите местни избори Корнелия Нинова подчерта, че БСП е единствената партия, която има предизборна платформа, кандидати за кметове и листа за общински съветници. Ние сме в пълна готовност, категорична бе тя. Според нея няма напрежение в структурите.

"Нашата цел е промяна на модела на управление на Борисов и ГЕРБ в общините в последните 12-15 години. Този човек моделът на национално равнище го пренесе на общинско равнище. Като тръгнах в кампанията, аз обиколих цялата страна и се изумих колко бързо се е върнал страхът от местната власт".

Желанието на Борисов от години наред е да прегърне и БСП, за да я задуши, и това продължава и през местните избори и отново няма да стане, категорична бе още Нинова.

Амбицията на партията е да постигне по-добър резултат от предишните избори.

Водещи

Най-четени