Нинова: Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява 18.06 | 14:40

ПП-ГЕРБ е коалиция на предателството, имунитетите и нестабилността, заяви лидерът на БСП

От iNews

"Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Това не е съдебна реформа, а задкулисна сделка с две цели - да се спасят досегашните крадци, а бъдещите да си гарантират спокойствие. Приеха се закони за конкретен човек, а не за промяна в системата, за справедливост. Прие се закон, специално за Иван Гешев - да бъде намален броят на членовете на ВСС, които да го освободят - от 17 на 13. След това Сарафов да бъде избран от Прокурорската колегия, а не от Пленума. В момента - вместо в истинска съдебна реформа, влязохме в пълна каша". 

Това каза пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и с избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността "главен прокурор".  

И допълни, че ГЕРБ и ДПС са употребили ПП и ДБ

"С техните гласове махнаха Гешев и сложиха Сарафов. Те са си виновни, че позволиха да бъдат пералнята на задкулисието, срещу което уж се бореха". 

Тя е категорична, че трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет, тъй като мандатът на този е изтекъл, и едва след това да се пристъпи към избор на нов главен прокурор. И подчерта, че фигурата на главен прокурор трябва да бъде запазена

В предаването "Неделя 150" Нинова заяви, че тези, които се страхуват от Иван Гешев, са побързали да го махнат и да си направят комисия на имунитетите:  

"ПП-ГЕРБ е коалиция на предателството, на имунитетите, на гарантираната нестабилност. БСП е абсолютната алтернатива по тези три въпроса. Ние не предадохме избирателите си. Внесохме предложение в парламента веднага да бъдат свалени имунитетите и ако са невинни, да бъдат оправдани. Единствено ние - каквото казахме преди изборите, го свършихме, в политиките останахме последователни". 

По думите на лидера на БСП едни нови избори няма да възпроизведат същите резултати

"Мислите ли, че ПП и ДБ ще имат същия резултат след това предателство? Мислите ли, че "Възраждане" ще имат същия резултат, след като показаха, че са готови на колаборация ту с ГЕРБ, ту с ДПС? ГЕРБ сами казват, че губят доверие. През последния месец и половина се случиха толкова неща, че няма как това да не е повлияло на общественото мнение". 

Корнелия Нинова потвърди, че от БСП няма подкрепят бюджета на Министерството на финансите

"4,5% за нас е разумен дефицит. Това позволява стимулиране на развитие на икономиката и да се компенсират най-засегнатите групи от обществото. Под 3% дефицит означава замразяване на всички доходи и увеличаване на бедността. Това не е разумен подход".  

БСП продължава да събира подписи за референдум срещу джендър идеологията: 

"Джендър идеология в училища и детски градини не трябва да се допуска. Над 18 години всеки е свободен да избира как и с кого да споделя живота си. Битката ни е за децата. Докато не станат пълнолетни, те са крехки и нищо не трябва да им се натрапва. Това е битка срещу голяма сила, финансово подплатена, политически ангажирана в цяла Европа и е много трудна. Изправяш се срещу много пари, много добра организация и много силни хора, които настояват за това".  

Водещи

Най-четени