Нинова за Шенген: Недопустимо е да има допълнителни условия, подхвърлят ни трохи 11.12 | 16:43

Тя е категорична, че трябва да се даде ясен отговор на въпроса има ли поставено към нас изискване да приемаме квоти от бежанци от Европа към България

От iNews

За нас новините за Шенген не са добри. Това е подхвърляне на трохи. Ние сме равноправен член на ЕС и не искаме България да бъде третирана като второстепенна страна и българският народ като втора ръка народ. Изпълнили сме всички изисквания и трябва да бъдем приети пълноправно в Шенген. Това, че ще бъдем приети само по въздух е временно решение, което може да стане и постоянно и завинаги. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Само транспортният бранш губи от това близо 100 млн.лв. годишно, хиляди хора стоят по границите и чакат. Това е несправедливо отношение и държим българското правителство и мнозинството, което управлява да вземе много по-твърда позиция и да отстоява българския интерес такъв, какъвто е", добави Нинова.

Тя е категорична, че трябва да се даде ясен отговор на въпроса има ли поставено към нас изискване да приемаме квоти от бежанци от Европа към България. Нинова коментира, че този слух върви и ако се окаже истина, то това би било по думите й "абсурдно”.

Според нея България не трябва да се задоволява с въздушното пространство на Шенген, а напротив да работи за пълноправно членство.

Тя отказа да коментира идеята на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за отлагане на газовата такса, както и по отношение на предложението на двете управляващи партии, сделката за покупка на "Лукойл” да бъде финализирана само с одобрението на НС. Нинова напомни, че по начало те са били против въвеждането на такса за транзит на руски газ.

Водещи

Най-четени