Нови 27 компании подкрепиха Европейската харта за пътна безопасност 22.02 | 18:31

Европейската харта за пътна безопасност е създадена през 2004 г.

От Елена Коцева

На специална церемония днес бе преподписана Европейската харта за пътна безопасност, към която се присъединиха нови 27 фирми и организации.

Така те се ангажираха да допринесат според възможностите си за подобряване на пътната безопасност в нашата страна.

Събитието се организира от Европейската комисия, с подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България.

По време на събитието министър Александър Цветков обяви, че през последната година и половина с общите усилия на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и другите ангажирани по проблема институции, неправителствени организации и компании броя на загиналите е намален драстично – от средно около 1000 души на година до 775 за миналата година.

Така броят на жертвите се е върнал към нивата през 1965 г., когато автомобилите са били 6 пъти по-малко.

Отчита се и ефектът на част от проведените кампании – като проверките на спирачната течност на автомобилите, безплатния телефон за пострадали при пътнотранспортни произшествия, проверките на гумите. Те също са преминали с активното участие на фирми и организации.

Общата ни европейска цел и задача е да намалим двойно броя на загиналите при пътни произшествия и да създадем сигурни и безопасни условия на пътя за следващите поколения, каза в заключение министър Александър Цветков.

Европейската харта за пътна безопасност е създадена през 2004 г., като част от мерките за борба с войната по пътищата. Тя има амбициозната цел да намали наполовина жертвите на пътнотранспортни произшествия в Европа. Хартата обединява компании, държавната власт и гражданското общество, предоставяйки им възможност да предприемат конкретни действия за намаляването на броя на жертвите по пътищата, да споделят своите идеи и успешните си практики.

Към месец януари 2011 г. повече от 2000 участника са се ангажирали да предприемат конкретни действия и да споделят успешните си практики, за да се постигне напредък в разрешаването на проблемите свързани с безопасността на пътя.

 

Водещи

Най-четени