Няма да разследват Пеевски, парите му са „чисти“ 14.01 | 10:52

Субективни и нелогични били твърденията за офшорките, с които той се разпорежда

От Филипа Тодева

Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство по сигнала на "Протестна мрежа” в частта му, засягаща депутата от ДПС Делян Славчев Пеевски. Сигналът по подаден на 25 февруари 2014 година и в него се съдържа информация за произхода на капиталите на депутата.

Според прокуратурата няма установени разминавания между реален и деклариран начин на живот на депутата, а физическата му охрана е законно предоставена от майка му, Ирена Кръстева. Придобитите през 2002-2004 година имоти (Пеевски е тогава едва на 22 години) са законосъобразни, а ползването му на луксозни имоти – прословутият хотел "Берлин” в кв. "Бояна", вила в Гърция, хотел в Ковачевица и десетки други – са основани на договори с фирми, отново на майка му.

Що се отнася до произхода на капиталите във фирмите с офшорни собственици на Британските вирджински и Бахамски острови, с чиито имоти Пеевски се разпорежда като свои (доказателствата са приложени в сигнала), в решението се казва, че "тези размишления, въз основа на които се градят твърдения и се правят искания за установяване на произход на капитала и на връзки, се явяват нелогични, плод на субективни възприятия и анализи. Поради това обстоятелство тези данни няма как да бъдат обективно установени”.

Сигналът съдържа и други данни за връзки между Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. В частта относно Цветан Василев и контролираната от него Корпоративна търговска банка АД веднага беше започнато разследване, което доведе до разследване срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев и обиски във фирми, свързани с мажоритарния собственик на КТБ, последвано от поставяне на банката под специален надзор.

В частта за Николай Бареков разследването е отделено и още продължава.

От "Протестна мрежа” коментират, че от февруари 2014 насам има още повече данни, факти и публични изказвания, които потвърждават съмненията им. Такива са например изявленията на собственика на КТБ Цветан Василев за участие на Пеевски в разпределяне на държавни поръчки и скрито участие в управлението на фирми от стратегическо значение като "Булгартабак”.

"Затварянето на дейността по сигнала без да е разпитан основен свидетел като Цветан Василев е меко казано странно. Смятаме, че това са важни информации, които не бива да бъдат пренебрегвани от прокуратурата и ще използваме всяка законова възможност за пълно разкриване на истината за модела КОЙ", отбелязват протестърите.

По отношение на отказа на прокуратурата да разследва връзките на Делян Пеевски с офшорни фирми, активистите казват, че това е ясен сигнал към всички политици и магистрати, че в България няма механизми против най-простия и сигурен начин за скриване на активи – ползване на офшорни фирми от юрисдикции без публичен регистър на собствеността.

Водещи

Най-четени