Обсъждат промени в Закона за конфликт на интереси 24.10 | 17:45

Досега са установени няколко слабости в националната антиконфликтна комисия

От Мая Александрова

Комисията за конфликт на интереси да е с повече от петима членове, да са ясни и публични процедурите по избора на членовете й, както и да има конкретни изисквания за всеки от тях. Това са част от идеите, които депутати и НПО обсъждат в парламента, съобщи БТА.

Според председателя на парламентарната комисия за взаимодействие с гражданските организации Мая Манолова, след казуса с Филип Златанов, доскорошен председател на ресорния орган, е станало ясно, че комисията е подвластна на партийни политически влияния. Изпълнявани са поръчки.

Председателят на временната ресорна комисия в парламента Кирил Добрев отчете, че досега са установени няколко слабости в националната антиконфликтна комисия. Част от преписките са решавани много бързо, а други твърде бавно. 90 на сто от случаите са решени в просрочие. А при разговорите на временната комисия с членовете на антиконфликтния орган станало ясно, че преписките все пак могат да са манипулирани.

Като пример за двоен стандарт в местната власт Добрев посочи случай, при който срещу кандидат за кмет на Берковица, непосредствено преди местния вот, е установен конфликт на интереси, а при друг случай в Ямбол преписката е бавена година и половина.

Мая Манолова предлага членове на комисията да са хора с дълъг юридически стаж и безупречна репутация.
Гражданските организации пък искат в комисията да има ресори, членовете й да са повече от пет и тя да подлежи на парламентарен контрол. Председателят да не се избира от парламента, а чрез конкурс.

Министерството на правосъдието предвиждало да създаде работна група. Според Мая Манолова обаче нямало време за това.

Водещи

Най-четени