Одобриха размера на националните доплащания за тютюнопроизводителите 12.03 | 15:01

От Ростислава Иванова

Участниците в Консултативния съвет по тютюна одобриха единодушно ставките на националните доплащания за тютюнопроизводителите. Предвидените за целта бюджетни средства са в размер на 107 млн. лв., които ще бъдат разпределени между производителите на различните сортове тютюн за 2014 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните след днешното заседание на Съвета.

Одобрено е следното разпределение на средствата по сортови групи:

За сорт "Басми", от 0 до 1000 кг, субсидията е 3,09 лв./кг, от 1000 до 2000 кг – субсидията е 3,00 лв./кг, а над 2000 кг е 2,00 лв./кг.

За сорт "Каба Кулак" е одобрено доплащане от 1,58 лв./кг, за сорт "Бърлей" - 1,15 лв./кг., а субсидията за "Виржиния" е 0,91 лв./кг. "Удовлетворена съм, че се стигна до приемлив вариант за разпределяне на средствата за тютюнопроизводителите", заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя е доволна и от факта, че договорените през миналата седмица ставки на продължилото 9 часа заседание, сега са одобрени единодушно от всички членове на Консултативния съвет по тютюна.

 

Вариантът запазва социалният елемент, който беше поставен като изискване от МЗХ при разпределяне на средствата. На следващото заседание на Консултативния съвет по тютюна ще бъдат разгледани и промени в Закона за тютюна.

Водещи

Най-четени