Оправдателна присъда сложи точка на случая "Чората" 09.06 | 15:26

Решението на ВКС е окончателно - роднините на Ангел Димитров ще сезират Европейския съд

От Кремена Бедерева

Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров (Чората). Това съобщиха от пресцентъра на съда.

В решението си съдиите посочват, че Димитров е починал при полицейска операция, а "субективното отношение на подсъдимите към смъртта не сочи на умисъл (пряк или евентуален), което е видно от причината за смъртта".

ВКС приема становището на петорната експертиза по делото, че смъртта на Ангел Димитров се дължи на "позиционна асфиксия", а не на "тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата".

Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин. "Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия", пишат съдиите.

ВКС стига до заключението, че полицаите са действали правомерно по време на ареста, тъй като са разполагали с правото да приведат Димитров в позиция "легнал на земята с ръце на гърба" в рамките на един час.

Същевременно Райо Димитров - бащата на Ангел Димитров (Чората), неговата майка Адриана и брат му Димитър заявиха след оповестяването на решението на ВКС, че няма да оставят нещата така и ще продължат да се борят. Те са убедени, че Ангел е бил убит и са очаквали възмездие за виновните за смъртта.

"Ще се сезираме Европейския съд и всички възможни институции в чужбина, ще направим всичко, което е възможно", каза Адриана Димитрова пред БТА. Близките на Чората недоумяват как се е стигнало до решението на ВКС, което отменя предишни три съдебни решения по делото.

Чората почина на 10 ноември 2005 г. при полицейската операция "Респект" в Благоевград. За убийството му петимата полицаи бяха осъдени на първата инстанция на 18 или 16 години затвор. ВКС обаче върна делото за ново разглеждане.

През ноември 2010 г. Военно-апелативният съд (ВАС) намали присъдите им наполовина. На 9 март тази година върховните магистрати заседаваха за втори път по това дело. Решението, което излиза днес е подписано с особено мнение от единия от тримата съдии. Решението на съда е окончателно.

Водещи

Най-четени