Осман Октай: Държавните мъже се страхуват от службите за сигурност 15.02 | 10:57

Бившият зам.-председател на ДПС смята, че информацията събрана от СРС-та се използва за натиск

От Беатрис Николoва

"Обединяването на ГДБОП с националната служба за сигурност даде възможност да се проникне в този масив от информация и неупълномощени лица да имат достъп до нея", заяви бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай в студиото на "Събуди се”.

Според него събраната информация може да се използва както да политически натиск върху бизнеса, политическите кръгове, връзките на политическите кръгове с различни групировки, както и натиск върху политическите формации в страната.

"Сами забелязвате, че днес държавните мъже са много внимателни по отношение на целия скандал, който се развива и по отношение на ръководителите на службите. Причината е страха от разработките, които са направени по подобен начин от службите за сигурност. Ако си спомним разработките около Мишо Бирата, разработката "Лабиринт”, всичко това се съдържа в архивите на службите за сигурност”, коментира Осман Октай.

Бившият депутат, смята че казусът с подслушването на протестиращи и журналисти, който разтърси държавата показва, че хората от службите целенасочено са подготвяли придобиването на информация от полицейските масиви.

"Недоумявам как така сега Цветлин Йовчев и  Светлозар Лазаров казват, че нищо не знаят. Това показва, че са работели престъпно безотговорно", категоричен е  Осман Октай.

Бившият депутат отново повтори тезата си за задкулисните играчи, които обслужват модела Доган. Защо все още го охраняват службите за 2 млн. лева годишно, възмути се Октай. Чрез него кадруват, провалят правителства, имат силно политическо влияние за конструиране на държавното управление. 

"При всички случаи, като виждам колебливото поведение на държавните мъже днес по отношение на приетия Закон за МВР и Закона за преструктурирането на службите за създаване на единна агенция за контрол на дейността на службите, Закона за НСО, самият факт, че през годините, въпреки намеренията на политическите формации, нямаше воля за реформиране със закон на тези служби говори за страха на много държавни мъже от тази реформа", обобщи бившият зам.-председател на ДПС.

Водещи

Най-четени