Отварят нови центрове за регистрация на бежанци 01.09 | 09:45

Организираната престъпност търси бързи печалби от мигрантите

От iNews.bg

В България ще бъдат отворени нови центрове за регистрация на нелегални имигранти. Това съобщи в ефира на бТВ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. "Взехме решение да разкрием допълнителни центрове за регистрация на бежанците. Нашето задължение в тази ситуация е да регистрираме всички, които преминават българската граница”, обясни тя.

От думите за Бъчварова стана ясно, че регистрацията на нелегалните имигранти е една от мерките за борба с бежанския поток. Точно това е и една от причините те вече да избягват България, защото 95% от мигрантите, които опитват да влязат у нас, биват регистрирани.

Според вицепремиера зелената ни граница с Турция е основната входна точка на бежанците в България. В същото време заради усложнилата се ситуация в мигрантите в Гърция, Македония и Сърбия, страната ни е започнала да отделя по-голямо внимание и на охраната на границите с тези държави, стана ясно от думите на Бъчварова. Тя допълни, че най-голям проблем с бежанците има в Гърция, където на ден пристигат до 3000. Към момента те не се насочват към България, но нищо не изключва тази възможност.

Организираната престъпност използва мигрантите, за да спечели бързо и лесно пари. Това стана ясно още от думите на вътрешния ни министър, която коментира ситуацията около задържаните българи във връзка със случая с намерените 71 мъртви мигранти в камион в Австрия. Според нея разкритията за престъпната група, която е действала в Австрия и Унгария, доказва, че организираната престъпност се включва в тези процеси и търси възможностите, които й позволяват най-бързо и най-много пари да спечели от тези дейности.

Водещи

Най-четени