Оттеглиха законопроекта за БАН 01.02 | 11:30

Всички политически групи ще разработят нов общ проект за закон за БАН

От Деляна Петкова

Комисията по образование да внесе в рамките на месец общ законопроект за БАН, който да обединява предложенията на всички политически партии. Това предложи премиерът Бойко Борисов на среща с представители на академията, информира Агенция "Фокус".

"Не искам да разпарчатосаме БАН", обяви Борисов, съобщавайки че ГЕРБ изтегля законопроекта си за академията. Представителите на различните партии в комисията също изтеглиха своите варианти.

Премиерът е съгласен БАН да се отчита през парламента и да се ръководи от настоятелство, което да включва министрите на финансите и образованието, членове на академията и представители на бизнеса, стана ясно по време на дискусията. Необходимо е отчетността на БАН да излезе от контрола на правителството и да отиде под контрола на парламента, коментира още Борисов. 

От своя страна министърът на образованието Сергей Игнатов благодари на всички представители на политически партии, които изтеглиха своите законопроекти, за да работят по един общ проект. Вече има изготвени стратегия за развитие на научните изследвания в България, чиято цел е да повиши конкурентноспособността на страната ни.

Просветният министър допълни, че този документ се очаква от 2004 година. По думите му това ще е инструмент за приоритетно финансиране на БАН.

На дискусията присъства и финансовият министър Симеон Дянков. той се обяви за това, хора, които са принадлежали към Държавна сигурност, да не заемат ръководни постове в институтите.

Акад. Никола Съботинов от БАН каза, че са готови да участват и да излъчат хора, които да работят по новия общ законопроект.

Промените, предлагани от ГЕРБ, предвиждаха преминаването на научните институти на БАН като второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на образованието, младежта и науката. Имаше идея институтите да се създават, преобразуват и закриват от Министерския съвет по предложение на просветния министър, след съгласуване или по инициатива на председателя на БАН.

Водещи

Най-четени