Паскал от аферата "Митници" се лекува в чужбина, но неясно къде 16.07 | 12:45

Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов

От iNews

Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде  Европейска заповед за арест на Николай Николов-Паскал.

Той е с повдигнато задочно обвинение по делото за контрабанда в Агенция "Митници" заедно с бившия шеф Петя Банкова, екссекретаря на МВР Живко Коцев, бизнесмена Стефан Димитров и баща му Марин Димитров.

Съдът прие, че събраните на досъдебното производство доказателства сочат наличието на обосновано предположение за съпричастност към престъпленията, за които е обвинен. Според съда има реална опасност Николов да се укрие, тъй като не е намерен на адреса му в България. 

Оправдание

Паскал знае за воденото срещу него наказателно производство, но въпреки това не се завръща в страната, под предлог че се лекува в чужбина, пише в решението на съда. 

Доказателства обаче за провеждането на такова лечение няма, поради което съдът приема, че не е налице обективна пречка за завръщането му в страната.

Обвиняемият не е посочил чрез упълномощен свой защитник адрес в чужбина, от който би могъл да бъде надлежно призоваван и въпреки че е уведомяван от своите защитници за хода на воденото срещу него наказателно производство, продължава да не се завръща в страната.

Определението подлежи на обжалване пред САС.  

Бос

Николай Николов-Паскал е наричан Краля на цигарите. Твърди се, че държи най-големия канал за трафик на тютюневи изделия. Паскал е от Димитровград. Още през 80-те години на миналия век той започнал работа като митничар в Свиленград, но работното му място било граничният пункт Капитан Андреево. Има твърдения, че тогава е станал сътрудник на ДС и е усвоил тънкостите на контролираната от държавата контрабанда. През 1995 г. напуснал митниците и тогава започнало развитието му в контрабандния бизнес, първо като съдружник на Иван Тодоров-Доктора.

Казват, че Паскал усвоил от старите служби и друго - как да не привлича внимание, и това го отличавало от Иван Тодоров-Доктора, с когото се разделили в бизнеса още през 2001 г. Предпочитал да играе по-скромно, но сигурно.

Според информация на БНТ, за да не привлича внимание, през последните над 15 г.  Паскал живее близо до Кавала в Гърция. Дори се твърди, че дълго време е живял в ТИР, превърнат в каравана край брега на Бяло море. 

Водещи

Най-четени