Плевнелиев: Смислените проекти са цифровата и газовата свързаност 08.07 | 17:41

Това е стратегически важно за България, заяви предшественикът на Румен Радев

От iNews

Проектите, които могат да се реализират и са изключително смислени са цифровата свързаност, газовата свързаност, включително разширението на хранилището в "Чирен", един от трите стратегически проекта по инициативата. Това е стратегически важно за България.

Това каза пред БГНЕС президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев преди започването на шестата среща на върха от инициативата "Три морета", чийто домакин е София.

"България беше наказвана от руския газов монополист "Газпром" с най-високите цени в продължение на десетилетия. Ако сметнем каква е била разликата в цената между България и Унгария, може спокойно да кажем, че от 300 до 400 млн. лв. на година България е плащала заради невъзможността да има алтернативни доставки. Газови интерконектори и газово хранилище – това са стратегическите проекти за България", каза още Плевнелиев.

Според него някои от българските проекти в рамките на инициативата, няма никакъв шанс да бъдат изпълнени.

"Един тунел под "Петрохан" например е супер скъп. България е дала 20 млн. евро във фонда на инициативата, как да очакваме стотици милиони, едва ли не милиард? На това отгоре, с реализирането на скоростния път от Видин до Враца, аз не считам, че тунелът има някаква перспектива. По-скоро трябва да бъдем честни с гражданите", посочи още Росен Плевнелиев.

"Трябва да се гордеем с домакинството на тази инициатива. Самият аз като държавен глава изключително много се гордея, че бях основател на тази инициатива. За мен тя започна през далечната 2011 г., когато бях министър на регионалното развитие и се борих магистрала "Хемус" да получи финансиране по еврофондове и да бъде призната като част от разширената тентим-мрежа на България. Тогавашният еврокомисар по регионалното развитие ми показа една карта в Брюксел, която ме шокира. Той каза: "Всички държави от бившия комунистически блок се чудят как да се свържете по оста изток-запад, но нямате никакви връзки по оста север-юг. Тази карта ме шокира, дори я снимах, давайки си сметка, че това е точно така. Още от първите дни на моя мандат отидох до Полша, положих страшни усилия да можем да направим така, че тази свързаност север-юг да започне да става приоритет", допълни президентът на България в периода 2012-2017 г.

Той бе категоричен, че днешното домакинство надгражда свършеното от българската външна политика и дипломация по тези теми до момента.

"Аз съм сериозен критик на президента Радев, но с моето присъствие днес тук, ние ще си стиснем ръцете и ще работим заедно пред очите на десетки президенти и делегации от други държави, искам да дам своя знак към българския народ. Когато става дума за доброто име на България, за международни и стратегически проекти, ние трябва да работим заедно. Да оставим вътрешнополитическите драми на заден план. Това ще се случи днес. Надявам се всичко да бъде прагматично и да има резултати, които българските граждани да видят", посочи още Росен Плевнелиев.

Водещи

Най-четени