Плевнелиев ни промотира пред Китай за правене на бизнес 05.11 | 11:43

На среща с Вън Дзябао президентът изтъкна ниската данъчна тежест и добрите условия

От Диана Цветкова

Пълна подкрепа, най-добрите условия за дейност и ниска данъчна тежест – тези възможности пред китайския бизнес у нас изтъкна президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с премиера на Китай Вън Дзябао.

"Искаме да позиционираме България в Югоизточна Европа като страна за правене на бизнес, която предлага високо ниво на образование и квалификация и добри условия в сектори като енергийната ефективност, туризма, производството на храни, в агросектора и в автомобилопроизводството", изтъкна Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на президентството.

Държавният глава допълни, че България се надява да бъде домакин на следващата Среща на върха на Секретариата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа и може да я организира по най-добрия начин.

Домакинството на форума е възможност за начало на широка програма за сътрудничество с Китай на всички равнища, смята президентът, според когото България е една от страните от Централна и Източна Европа, които показаха, че са динамични и умеят да провеждат реформи.

Китайският премиер от своя страна посочи, че в условията на криза България изповядва култура на стабилност, успя да запази отворен пазара си и предоставя добри условия на инвеститорите.

Затова китайското правителство ще продължи да насърчава бизнеса да стъпи и да инвестира в България, увери Вън Дзябао.

Според него, страната ни има стратегическо положение в региона и сериозните мерки за насърчаване на инвестициите заслужават висока оценка.

"Между двете страни има доверие, което може да послужи за развитието на отношенията на всички равнища", подчерта китайският премиер, припомняйки, че страната ни е една от първите, признали Китайската народна република.

По думите му китайските инвестиции в областта на автомобилостроенето и възобновяемите енергийни източници дават много добри резултати. Българският износ за Китай възлиза на 402 млн. щатски долара за 2011 г., а само през първото полугодие на тази година достига 362 млн. щатски долара.

Водещи

Най-четени