Под лупа: Какво трябва да помнят Бойко Рашков и „новите“ в МВР 19.05 | 20:00

Не очаквайте разкаяние или извинение от МВР. Институции като тях са генетично свързани с органите на тоталитарната държава. Затова има нужда от спешни реформи. А служебното правителство ще бъде гледано под лупа.

От iNews

В края на април 2021 МВР е поискало проверка от НАП дали журналистът Димитър Кенаров, който беше бит от полицията и арестуван по време на протестите срещу кабинета "Борисов 3", си е плащал данъците и осигуровките, както и дали е член на СБЖ. Освободеният от новия вътрешен министър Рашков главен секретар на МВР Иванов, заяви че е "огорчен” от уволнението, а ГЕРБ го обявиха за жертва на политическа чистка. Иванов отричаше полицията да е упражнила насилие срещу протестиращи, а за Кенаров се опита да внуши, че е задържан, защото извършвал "закононарушения".

Не очаквайте разкаяние или извинение от МВР. Не и без да се промени моделът на функциониране на министерството и институционалната култура. Случаят "Кенаров", "огорчението" на г-н Иванов, както и странната епидемия от отпуски на шефове на ключови служби за сигурност са симптоми, които показват, че промените в МВР трябва продължат и то в спешен порядък.

Проблемът с полицейското насилие

В годишния Доклад за правата на човека в България през 2020, изготвен от Държавния департамент на САЩ и публикуван непосредствено преди изборите на 4.04.2021, изрично е споменат проблемът с полицейското насилие, като един от примерите е побоят над Кенаров. 

Целта на поисканата от "стария караул” в МВР проверка в НАП е прозрачна: да се направи опит Кенаров да бъде дискредитиран.

Нима, за да не ядеш бой от полицията трябва да покажеш бележка, че си плащаш данъците? И трябва ли да членуваш в СБЖ, за да си журналист, при положение, че имаш публикации във водещи световни медии?

Поведението на органите напомня за начина, по който прокуратурата реагира на записите, в които главен герой, както изглежда, е Бойко Борисов: тя тръгна най-напред да проверява кой е дръзнал да ги направи, а не дали бившият премиер е извършил престъпления.

Кенаров твърди, че многократно е казвал на полицията, че е журналист; въпреки това е повален на земята, ритан е с кубинки, има десетсантиметрова рана на главата (медицинската експертиза удостоверява побоя); след като е задържан се е легитимирал с журналистическа карта, но остава с часове задържан да лежи на паважа…

Различна институционална култура

Случаи като този обаче зависят от вътрешната проверка в самото МВР. Очаквано, там защитиха своите и заявиха, че законът е спазен. На базата  на това заключение – както и на "показанията" на гражданин, който гледал ареста на Кенаров по телевизията и се обадил да каже, че той "оказвал съпротива”, през февруари 2021 Софийска градска прокуратура отказа да образува разследване по случая.

Днешната култура в институции като МВР, а и не само там, е генетично свързана с органите на тоталитарната държава. Дали днешната българска полиция е по-различна от народната милиция? Дали някои черти на въпросните държавни органи не са останали изцяло непроменени? Специализираната прокуратура бе създадена от модела ГЕРБ-ДПС като инструмент за политическа репресия.

Бойко Рашков, който през 2017, разгласи как ДАНС, ГДБОП и други органи незаконно са използвали СРС-та за притискане на "неудобни" на тогавашната власт, влезе с летящ старт в МВР. Очакванията към него като вицепремиер и към цялото служебно правителство са огромни.

Надеждите и очакванията

Надеждата е, че ще покажат, че са различни от тружениците в модела ГЕРБ-ДПС, че ще почистят Авгиевите обори на властта. Ето защо всяко тяхно действие ще се наблюдава под микроскоп не само от политическите им противници, а от цялото общество.

"С един хубав комплимент мога да преживея два месеца", шегува се Марк Твен. Но управляващите, особено сегашните, не трябва да чакат комплименти, особено от медиите. Не трябва да ги чака и г-н Рашков. Към кабинета Янев има и ще има остри въпроси, а и критики. Някои ще бъдат отправени коректно, професионално, други ще бъдат неприкрито злонамерени.

Мнозина не само не живеят от комплименти, а добре са осребрили покорството си пред бившата власт. Членовете на кабинета "Янев" ще сгрешат, ако вместо да владеят емоциите си, преминат в "контраатака" срещу медии и журналисти. Това поведение е запазена марка на г-н Борисов и неговите приближени.

Автор Петър Чолаков

Източник: Дойче веле

Водещи

Най-четени