Политически мотив в отстраняването на Гюров от БНБ съзряха от ПП-ДБ 17.07 | 15:00

Късно снощи Управителният съвет на Националната банка го отстрани

От iNews

Зад решението за отстраняване на подуправителя на БНБ Андрей Гюров всъщност стоят усилия той да не заеме поста служебен министър-председател. Това гласи позицията на ПП-ДБ, чиято номинация беше Гюров.

Във вторник късно вечерта Управителният съвет на Националната банка отстрани Гюров. Позова се на решението на Антикорупционната комисия, че при назначаването му той е бил в несъвместимост, тъй като е заемал позиция в юридически лица. Самият Гюров обжалва решението на комисията, има и насрочена дата за делото.

"Административният съд прие за допустима жалбата на Андрей Гюров и каза, че ще заседава съвсем скоро - на 16 септември. Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат решение преди съда да се произнесе. И тук ключово е защо толкова много бързат. Дали това не са усилия за отстраняване на потенциален служебен премиер", заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

"Управителният съвет на БНБ е взел решение в изпълнение на това от Антикорупционната комисия. Пред Гюров стоят две алтернативи - да приеме или да обжалва решението", посочи Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

"Отново държавна институция пада в жертва на отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Когато бяха заедно, се гледаха по един начин, а сега - по различен. Поставят в жертва важни въпроси", отбеляза Корнелия Нинова от БСП.

Водещи

Най-четени