Политически реакции след скандалното изказване на Ковачевски за България (ОБЗОР) 18.05 | 17:15

От iNews

След вчерашното изказване на премиера на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски, реакциите в българското Народно събрание от парламентарната трибуна и кулоарите днес не закъсняха. 

В изявление, излъчено на живо в интернет канала на правителството на Република Северна Македония, по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Ковачевски заяви, че "дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна".

 

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС определи изказването на Ковачевски, като "цинично и нагло отношение"

Ако днес по някакъв начин някой си позволява да ни сравнява с Руската федерация, то ние трябва много сериозно да му обърнем внимание и да отправим предупреждение, но това предупреждение трябва да бъде и към нас самите, защото в нашите ръце е инструментариумът, чрез който можем да се справим и да поправим тази несправедливост, обяви в декларация от името на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло такова отношение към държава, която последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и този на своите съседи, посочи той. Той напомни, че през 1991 г. България е първата страна, признала официално РСМ с тогавашното й конституционно име Република Македония.

Можем да покажем, че България е държавата, която няма да позволи нейни граждани да бъдат бити, няма да позволи да бъде сравнявана с "най-вероломните агресори на нашето време", можем са покажем, че България е държавата, която изпълнява своите международни ангажименти, подчерта депутатът.

 

Аналогията с Русия и Украйна е абсолютно неподходяща, смята Николай Денков от  ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България"
 
Аналогията с Русия и Украйна е абсолютно неподходяща, сигурен съм, че Министерството на външните работи ще направи съответните стъпки, коментира в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков. 

Според него е редно Народното събрание да вземе отношение по темата, но това трябва да бъде направено внимателно, за де не продължи ескалацията. Разбира се, такива изказвания са неуместни, добави Денков. 

Трябва да сме наясно, че в тази усложнена международна обстановка "руската и сръбската агентура правят всичко необходимо, за да вбият клин в отношенията в ЕС и съответно да попречат РСМ да влезе в ЕС", на свой ред коментира другият съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

 
"Възраждане": Подобни изказвания са откровена провокация

Подобни изказвания са откровена провокация, коментира пред журналисти председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че това е стара риторика в РСМ. Истината е, че РСМ до голяма степен съществува като държава благодарение на България, добави той. 

Според Костадинов изказването на Ковачевски е в отговор на вицепрезидента на България Илияна Йотова. "Крайно време е да започнем да говорим истината на висок глас, естествено ще предизвикваме обратни клевети от страна на нашите македонски партньори, но това не бива да ни спира, защото в крайна сметка ние сме член на ЕС, а не те и те искат да влязат в ЕС, а не ние", добави той.

 

"БСП за България" ще инициира обща декларация на Народното събрание

Инициираме обща декларация на Народното събрание, с която да осъдим отношението на РСМ към България, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента, цитирана от пресцентъра на партията.

Тя определи пред журналисти думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, като "груби, неоснователни, недопустими за България".

Ползвам случая да препотвърдя позицията на "БСП за България" - както знаете, ние не подкрепихме началото на преговори за присъединяване на РСМ към ЕС, отбеляза Нинова. Според нея времето е доказало, че са били прави. Тези хора не са готови нито за ценностите, нито за морала на европейската общност, смята председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП.

 

От "Има такъв народ" предупредиха, че подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни

Вчера за пореден път премиерът на РСМ Димитър Ковачевски нападна публично в международна среда България, сравнявайки нашето отношение към тяхната страна с това на Русия спрямо Украйна, заяви в декларация от името на ПГ на "Има такъв народ" депутатът Павела Митова.

По думите й подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България, "като един, според северномакедонската пропаганда, истински агресор", даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ. Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати, посочи тя.

Източник: БТА

Водещи