Политическият пъзел: Ще приемат ли другите партии предложението на ПП-ДБ? 16.07 | 13:34

Формацията заяви, че ако има връчат папката с мандата тази седмица, ще я върнат празна

От iNews

Започва обратното броене след срещата в понеделник между "Продължаваме Промяната - Демократична България" и президента Румен Радев. На нея от ПП-ДБ обявиха, че ще предложат на парламентарните групи декларация със списък от няколко приоритетни и антикорупционни закони, които парламента да гласува.

По думите на Кирил Петков ако другите партии се съгласят законите да се приемат в срок до два месеца, то тогава ПП-ДБ ще предложи редовен кабинет. Ако обаче Радев им връчи папката тази седмица, те ще я върнат празна.

Реакция вече дойде от партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", като лидерът ѝ заяви, че "няма да бъде гумен печат на ПП-ДБ".

В същото време все още се очаква решение на колективните органи на ДПС относно исканите от почетния председател Ахмед Доган оставки.

Във вторник преди обяд депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева заяви, че ще разговарят с ПП-ДБ. "ГЕРБ-СДС е инстуционална и системна партия. Ще проявим разум и ще се отзовем на поканата за среща, изпратена до нас от Божидар Божанов от "Продължаваме Промяната–Демократична България”. Няма да подкрепим правителство с втория или третия мандат".

"Оставаме скептични по отношение на това доколко парламентарна група, която има само 39 представители и загуби 300 000 гласа на последните избори, може да си позволи да диктува целия дневен ред на обществото и продължава да счита себе си за безапелационен победител”, каза Сачева.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова критикува заявката на ПП-ДБ, че те са единствената антикорупционна партия в страната. "Това, че си се самопровъзгласил за борец с корупцията, не те прави такъв. Много често под маската на борбата се вършат точно обратните неща. Не бива да забравяме, че ПП-ДБ дължат много отговори на българското общество”, допълни тя.

От ПП "Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако коалицията подкрепи тяхната декларацията. Това заявиха от партията в прессъобщение до медиите.

"За да бъде прекратена политическата криза, трябва да спре разделението и противопоставянето. "Възраждане" застава твърдо зад това и заявява, че за да няма противопоставяне, е необходимо да бъде слушан българският народ и да бъдат спазвани демократичните принципи", заявяват в прессъобщение от партията.

В декларацията на "Възраждане" се съдържат седем точки, сред които пет референдума, засягащи важни обществени въпроси.

 

Водещи

Най-четени