Политолог: Обществото трябва да си произведе нови партии или нови лидери 01.09 | 17:14

Или обществен, или международен натиск ще доведе до правителство в следващото НС, твърди Димитър Аврамов

От iNews

"Най-големият проблем на българската партийна система е кадрови и той предизвиква непрекъснати кризи в нея. Много хора си мислят, че има политическа криза в България. Не, в България няма политическа криза, институциите са стабилни и обществото си следва дневния ред, ЕС, част от който сме, върви в позитивна тенденция на развитие. Само българската партийна система произвежда липса на решения, непрекъснати скандали и лоши новини". Този коментар направи пред БНР политологът Димитър Аврамов.

Според него е очевидно, че в българската партийна система има липса на доверие, "тя прилича на ударена от тежък вирус".

"Простият извод, до който може да се стигне и с инструментите на политологията, е, че обществото в следващите 1 или 2 години трябва да си произведе нови партии. Това не става за един месец, защото производството на нови политически субекти е сложен въпрос и не трябва да се подхожда към него разрушително", допълни политологът и уточни:

"Ако това е невъзможно и разрушително действие, да има ново политическо лидерство в рамките на сегашните партии. Нека Бойко Борисов да си тръгне и да отстъпи, очевидно е, че той няма да бъде вече премиер. Нека Корнелия Нинова да отстъпи, защото БСП върви само надолу. А Слави Трифонов да прави каквото иска. Той постигна световни рекорди - в рамките на един парламент стана от първа - трета политическа сила, само за около 30 дни, това е по социологически проучвания. Това е такава дефлация, че ние скоро ще загубим политическа стойност". 

Аврамов подчерта, че двете най-големи партии в 46-ото Народно събрание (ГЕРБ и "Има такъв народ" - б.р.) действат разрушително от първия ден на този парламент:

"ГЕРБ казва "не" на всичко и действа деструктивно, а ИТН казва: "Ще правите каквото искаме, иначе няма консенсус", но така не може да се постигне никакво съгласие. Не може всички останали да се съберат и да постигнат съгласие, винаги или първата, или втората политическа сила. Това показва световната политическа история, ние няма да измисляме прецеденти". 

Прогнозата на Димитър Аврамов е за обществен натиск и протести пред следващото Народно събрание, за да бъде съставено правителство:

"Второ - ако ЕС прецени, че кадровата криза в българската партийна система води към институционална криза и е опасна за България, много е възможно българските партии да бъдат подложени под международен натиск да направят поне временно, с ограничен мандат правителство в следващото Народно събрание".

Водещи

Най-четени