Поредният гаф на Плевнелиев – този път престъпление по служба 27.12 | 09:41

И отново името „Прокопиев“ замесено в далавера на президента

От Филипа Тодева

Държавният глава Росен Плевнелиев блесна с пореден гаф в публичното пространство. По информация на вестник "Репортер" този път президентът е извършил престъпление по служба. Председателят на ПК "Екогласност" Емил Георгиев обяви, че това ще бъде докладвано на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

"Може да успеем да изпратим доказателствата и преди Нова година”, обясни Георгиев.

В края на миналия месец от "Екогласност” информираха прокуратурата и парламентарната комисия за борба с корупцията, че докато е бил строителен министър в кабинета "ГЕРБ”, Плевнелиев не е изпълнил съдебно решение. То е било потвърдено от всички инстанции. Участие в престъплението има и Лиляна Павлова, която бе заместник на Плевнелиев, а по-късно оглави МРРБ.

Казусът започва през 2004 г., когато в съдружие с немската компания "Хайткамп строителен холдинг” ООД турската "Маас арътма системлери Инашаат синай ве тиджарет” печели търг на МРРБ. Конкурсът е за проектиране и строителство на пречиствателни станции в басейна на Марица. Финансирането е по програма ИСПА.

Обединението с име "Хайткамп Мас” наема родната "Строителна компания загора” ЕАД да изгради съоръжението на Стара Загора. Според договора парите, които българската фирма ще получи, трябвало да минат през дружеството-посредник "Интер иншаат ве префабрик”. През 2008 г. плащанията спират. Започват съдебни дела, които "СКЗ” ЕАД печели на всички инстанции до 2012 година. През това време се налагат запори на чуждите компании, но МРРБ продължава да плаща на немците и турците за изпълняването на проекта - без да се съобрази с постановеното от магистратите. Аргументът на ведомството, ръководено по това време първо от Плевнелиев, после от Павлова, е, че не смята заповедите за запор за целесъобразни.

Изданието твърди още, че със стъпването си в президентството, Росен Плевнелеив е оказал натиск, за да бъдат спрени проверки срещу "Каолин” на Иво Прокопиев, започнати от ДАНС и прокуратурата, твърдят.

През годините дружеството, което бизнесменът наскоро продаде на немската "Кварцверке”, бе обвинявано, че е основният замърсител на района край град Меричлери. През 2010 г. в 4-то отделение на Главна прокуратура били заведени преписки срещу "Каолин”. След като Плевнелиев става президент, те са замразени.

Най-четени