Правителството наруши решението на парламента за еврозоната 17.02 | 19:30

Това се посочва в позиция на съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев

От iNews

Днес българското правителство наруши решението на Народното събрание да се направят всички стъпки така, че България да стане пълноправен член на еврозоната от 1 януари 2024 г. Това се посочва в позиция на съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Асен Василев, изпратена от пресцентъра на партията.

По-рано днес служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че от 1 януари 2024 година няма да бъде прието еврото в България. В контекста на проведените разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, председател на Еврогрупата, се взе решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II и имаме несъответствие в критерия за инфлацията, обясни Велкова. Било е договорено да подадем конвергентен доклад, когато изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в новосформираното Народно събрание, както и да се приемат необходимите промени в Закона за БНБ за работата на централната банка, когато страната вече ще е присъединена към еврозоната, каза министърът.

"Всички обяснения какво щяло да пише в конвергентния доклад на Европейската комисия са предположения", заяви Василев.

"Задължение на правителството е да изиска такъв доклад. В него може да се отбележи, че въпросните закони могат да бъдат приети преди приемането на България в еврозоната така, че да сме изпълнили условията", каза още съпредседателят на "Продължаваме Промяната".

Водещи

Най-четени