Правителството одобри Надежда Нейнски за посланик в Турция 27.05 | 17:41

Символът на СДС и бивш външен министър е предложена за поста от премиера Бойко Борисов

От Ростислава Иванова

Правителството е одобрило номинацията на бившия външен министър в кабинета на СДС Надежда Нейнски за пълномощен посланик на България в Турция. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването й, съобщиха от правителствената пресслужба.

Кандидатурата на някогашния символ на "синята идея" и председател на СДС е била предложена лично от министър-председателя Бойко Борисов. Тя ще замине за Анкара, за да поеме поста на Красимир Тулечки, чийто мандат като посланик е изтекъл.

Кандидатурата на Надежда Нейнски отговаря на всички изисквания на Закона за дипломатическата служба, се отбелязва в презсъобщението.

Надежда Нейнски имаше дълга и успешна политическа кариера в СДС, където членува от 1990 до 2014 г., когато прокудените от синята партия създадоха "Синьо единство".

Тя беше министър на външните работи в правителството на Иван Костов в периода 1997-2001 г. Била е народен представител в четири българския парламента до 2009 г., а от 2009 г. до 2014 г. беше депутат в групата на ЕНП в Европейския парламент. От 1999 до 2006 г. е била вицепрезидент на Европейската народна партия (ЕНП). От октомври 2012 г. е президент на Съюза на малките и средни предприятия – Европa към ЕНП.

 

 

 

Водещи

Най-четени