Президентът свиква КСНС заради Северна Македония 16.12 | 19:44

Новината държавният глава обяви пред журналисти в Брюксел, където е на срещата на върха на Европейския съвет

От iNews

Президентът Румен Радев ще свика Консултатитния съвет по национална сигурност по въпросите със Северна Македония, съобщи Нова тв. Новината държавният глава обяви пред журналисти в Брюксел, където е на срещата на върха на Европейския съвет. 

"Нашите партньори вече разбират къде е същината на проблема – спазването на правата на македонските българи. Този въпрос вече не се повдига в Европейския съвет. Това е заслуга на българската дипломация”, заяви Румен Радев.

Той обясни, че е провел срещи по въпроса с президентите на Германия, Австрия, Португалия, Италия, Гърция, Словения и Румъния. "Навсякъде обясняваме и отстояваме нашата позиция. Важно е да има консенсус и вътре в България. Обменям мнение с министър-председателя. Двамата споделяме мнението, че в интересите и на България, и на Европа е Западните Балкани част по-скоро да се интегрират в ЕС”, каза Радев.

"Надявам се, че и в момента правителството работи за пълен анализ защо стигнахме до пълна невъзможност България да каже "да”. Важно е и ще го направя – Консултативен съвет по национална сигурност, на който да обсъдим отношението на България към Северна Македония”, каза още Радев.

"Предлагам българският парламент да инициира един структуриран диалог с парламента на Северна Македония, за да търсим най-добрите решения и да може да отворим вратата колкото се може по-бързо. Но единствено при гаранции за защита на нашия национален интерес”, заяви Радев.

Водещи

Най-четени