Президентът се изплаши от текст от Изборния кодекс 12.02 | 19:44

Плевнелиев разпространи становище до медиите

От iNews.bg

"Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система.

За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които никой не може да обясни с какви мотиви и от кого са включени в проекта". Това се посочва в изявление от президента във връзка с текста в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Изборен кодекс и изпратен за мнение на Венецианската комисия, параграф 12.

Параграф 12 гласи:

"При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през
2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители."

"За пореден път в проект на закон намират място идеите и плановете на тайни лаборатории за политически инженеринг", се посочва в изявлението на държавния глава.

"Още по-притеснително е, че публично и без каквото и да е притеснение се демонстрира пред гражданското общество, че през изминалата есен, когато българските граждани бяха на улицата и призоваваха за морал в политиката, някой някъде, на тъмно е правил задкулисни планове", се казва в изявлението на Плевнелиев.

Водещи

Най-четени