Първанов: Българските партии боледуват от тоталното отсъствие на доверие 01.12 | 18:59

Партийните централи са тези, които определят предимно кадруването

От Елица Елефтерова

Българските партии боледуват от тоталното отсъствие на доверие, което пък зависи от облика им, например къде е лявото и дясното. Това коментира Георги Първанов, президент на Република България (2002 – 2012г.).

Според него този проблем не касае само БСП, а цялата ни политическа система. "Близо две години аз стоя на последния ред в моята партия, но не съм избрал позиция на дистанциране”, посочи той. На въпрос при нова политическа битка за лидерското място в БСП къде ще бъде Георги Първанов, той отговори - "без мен”.

 

Първанов определи Пламен Орешарски като много добър професионалист и изборът му за министър-председател не е бил грешен. "Орешарски трябва да участва повече в политическия дебат. Премиерът трябва да диктува дневния ред на политическия ред, но за съжаление партийните централи са тези, които определят предимно кадруването, посочи президентът.

Според него когато българите видят реалните промени, които ще направи правителството тогава и протестите ще стихнат и ще се загуби тяхната значимост. "На този етап не бих посъветвал Орешарски да подаде оставка защото към момента не виждам алтернатива”, категоричен е Първанов.

 

Относно пивоварната фабрика на Михаил Михов, Първанов заяви, че в излезлия в публичното пространство телефонен разговор Бойко Борисов е обяснил, че държавният глава нямал лостовете да решава проблеми, за разлика от премиера. "Аз не оспорвам тази теза”, посочи Първанов.

 

Той разтълкува думите на Борисов, които се чуват от записа - че "оня Мишо Бирата ми се обади пак”. Това означавало, че двамата имали "регулярен контакт”.

Водещи

Най-четени