Реакторите за Белене са достатъчно надеждни, смята Трайков 15.03 | 18:32

Енергийният министър разговаря днес с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер

От Кремена Бедерева

Реакторите за Белене са достатъчно надеждни, включително по отношение на сеизмичната устойчивост, но събитията в Япония ни карат да бъдем по-внимателни и отново да прегледаме всички аспекти, свързани със сигурност и нивата на защита.

Ако има някакви уроци, които трябва да научим от Фукушима, сега е моментът да го направим, както за съществуващите мощности, така и за бъдещи проекти.

Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който разговаря в Брюксел с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, съобщават от пресцентъра на ресорното министерство.

Двамата обсъдиха безопасността на проекта АЕЦ "Белене" и стъпките, които България трябва да предприеме по отношение на гаранциите за сигурност.

Министър Трайков е в Брюксел за извънредна среща на енергийните министри на държавите от ЕС за безопасността на европейските атомни централи. В срещата участват представители на националните регулатори и ядрените оператори в страните - членки.

Трябва загрижено и отговорно да подходим към въпросите за сигурността. Това е въпрос, с който не се търгува, и които поставят европейските ни партньори и българските граждани, подчерта министър Трайков.  

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер смята, че правилният ход на страната ни е да получи допълнителни разяснения и гаранции за сигурността на ядрения проект в Белене.

Той подчерта, че решенията за бъдещето на ядрената енергетика в Европа и на всеки отделен проект няма да бъдат взимани прибързано и в дискусията ще се вземат предвид интересите и аргументите на всички заинтересовани страни и в дискусията.

По отношение на АЕЦ "Козлодуй" са извършени дейности, които могат да служат като пример за добра практика за други европейски инсталации, подчерта по-рано пред журналисти министър Трайков. Той припомни, че при завършилата през 2005 г. модернизация на 5-ти и 6-ти блок е била направена и нова сеизмична оценка на площадката. Централата има четири независими системи за снабдяване с енергия на охладителните системи на реакторите.

В изказването си на министерската среща в Брюксел министър Трайков подчерта високото ниво на сигурност на АЕЦ "Козлодуй" и факта, че затворените реактори в централата си били на по-високо ниво на сигурност, в сравнение с много от функциониращите ядрени мощности по света.

Той подкрепи засиленото международно сътрудничество по въпросите за ядрената безопасност в ЕС, като същевременно подчерта, че страните членки трябва да запазят правото си да определят енергийния си микс.

Водещи

Най-четени