Росен Плевнелиев – нарушител на закона 18.10 | 17:05

Освен закона, не спазва и собствените си обещания

От Мая Александрова

Нарушение на закона е отказът на президента Росен Плевнелиев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, обясниха пред в. "Репортер" депутати от БСП.

Според правилника за работа на КСНС "редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца" (чл. 5, ал. 2 от нормативния акт). КСНС не е свикван от 20 юни, т.е. от 4 месеца.

Според социалистите президентът нарушава и собственото си обещание за редовно провеждане на дискусиите на тема "Национална сигурност”. На 25 април миналата година, когато за пръв път КСНС се събра под негово ръководство, Плевнелиев обяви: "Искам да ви уверя, че заседанията ще се провеждат редовно. Веднъж на три месеца - така, както е предвидено в закона, а не единствено при наболели проблеми и кризисни ситуации”, припомня изданието.

В четвъртък депутатите от КБ Антон Кутев, Жельо Бойчев и Христо Монов настояха Плевнелиев да свика извънредно заседание заради кризата с бежанците. Вече повече от месец обаче държавният глава отказва да стори това с мотива, че събиранията на "Дондуков” 2 са по негова преценка. Държавният глава защитава тезата, че в Съвета е нужен цялостен дебат по стратегията в сектор "Сигурност”, а не само на тема "бежанска вълна”.

В същото време обаче, Плевнелиев свика извънредно КСНС на 20 юни само заради назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава трябваше да се обсъждат и реформите в сектор "Сигурност”, но до тях така и не се стигна.

Пред в. "Репортер" Антон Кутев подчерта: "Той не си върши работата." По думите му, ако един президент не си върши работата има два варианта. Единият е импийчмънт, а другият – избори. Антон Кутев коментира обаче, че за процедура за предварително отстраняване не може да се говори, тъй като в този момент институциите трябва да са единни.

Водещи

Най-четени