С фалшив имейл удрят зам.-министъра с кодовете и "Информационно обслужване" 29.10 | 13:27

От iNews

Сигнал срещу зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов бе разпространен по редакционните пощи на няколко медии, включително и "24 часа", тази сутрин. За разлика от редица медии, които публикуваха имейла, "24 часа" първо провери информацията.

В имейла с подател Георги Коларов се твърди, че Стойнов е разменял софтуерни кодове за машините за гласуване с изпълнителния директор на държавната фирма "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. Тази фирма е официален преброител на изборите.

"Приложено изпращам e-mail кореспонденция, в която зам.-министър Михаил Стойнов изпраща части код на Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване" АД, които извършват броене на резултатите от изборите, с инструкции това да "може да се използва", както и че го чака да каже дали е ок, за да продължи със стъпките.

Поне на мен ми се струва, че това е пряка подготовка за подмяна на резултати, с или без машини!", твърди в имейла си Коларов.

Подателят, който твърди, че е държавен служител е прикачил наистина електронно съобщение между Стойнов и Филипов. То е с дата от 26 октомври, тоест ден след като Стойнов е поискал да му бъде изграден отново изходен код за машините за гласуване, както се твърди в справката на ДАНС, разпратена до политиците в петъка. Въз основа на нея ЦИК отмени изцяло гласуването с машини на местните избори днес.

"Здрасти,

Както говорихме, прегледах нещата и извадих следното, което може да ползваш при подготовката за уикенда. Когато си готов, ми кажи и да задействам останалата част, защото нямаме много време", пише в имейла, за който разпратилият кореспонденцията им Коларов твърди, че е от Стойнов до Филипов. Следват няколко десетки реда софтуерен код. В него обаче прави впечатление, че има данни за многомандатни избирателни райони, а на местни избори такива няма. Странно за конспирация, но двамата са контактували през служебните си електронни пощи според копираното от Коларов съобщение.

Оказа се, че кодът всъщност е от изборите през 2014 г. и служи за проверка и изчисление на резултатите от парламентарни избори за 2013 г. и 2014 г. според методиката, описана в Изборния кодекс. Това бе обявено преди малко от "Информационно обслужване", като фрагментът вече е бил публикуван в интернет сайтове. И освен това е достъпен на платформата за размяна на свободен софтуер.

"Електронно съобщение с подобно съдържание не съществува и публикуваното в медиите от изпратения сигнал е фалшиво", заявиха още от "Информационно обслужване".

Най-четени