Синдикати искат радикални мерки 04.02 | 15:05

От КНСБ и КТ „Подкрепа” са разработили съвместен анализ и предложения

От Елена Коцева

Не е постигнат очакваният резултат от амтикризисните мерки, приети през март 2010 г.

Според анализа на синдикатите има нужда от широкомащабни и радикални действия, залагащи на връзката между икономически растеж, трудов пазар, доходи на населението и системи за социална сигурност.

От КНСБ и КТ "Подкрепа” са разработили съвместен синдикален анализ и предложения за "Възстановяване чрез растеж и заетост”. Целта на този документ е формулирането на основни позиции и предложения към работодателите и правителството за преговори по нов тип антикризисна политика.

Като приоритетни от КНСБ открояват няколко направления:

България трябва да провежда политика към възстановяване на икономическия растеж чрез – възстановяване притока на капитали към националната икономика, без това да води до понижаване цената на наемния труд; повишаване конкурентоспособността на българската продукция на външните пазари.

Освен това трябва да се насърчат инвестициите за технико-технологично обновление и повишаване качеството на човешкия капитал.

Като изключително важно от синдикатите открояват нуждата да се стимулира вътрешното потребление посредством увеличаване на доходите и предприемането на радикални мерки за борба срещу корупцията и сивата икономика.

В центъра на политиката по пазара на труда трябва да бъде плавният преход от приоритетно запазване на работните места в периода на възстановяване към създаване на устойчива и качествена заетост след кризата. Успоредно с прилагането на гъвкави схеми на намалено работно време, ротация и споделени работни места, да се насърчава заетостта във високотехнологичните сектори и да се разкриват "зелени” и "бели” работни места.

Още с периода на възстановяване да се провежда активна политика по доходите, гарантираща нарастване на жизнения стандарт на населението. В тази връзка най-важните мерки са – още от 1 юли актуализиране размера на минималната работна заплата до 290 лв.

На България е нужна комплексна и дългосрочна програма за модернизиране на националната осигурителна система и системата за социална защита.

Водещи

Най-четени