След големия сняг идват наводнения и свлачища 12.03 | 13:49

Тежката техника остава в бедстващите райони до лятото за разчистване на очаквани срутвания на земни маси

От Ростислава Иванова

"Очакват свлачища, срутища, повишаване на нивата на реките." Това предупреди от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Според нея съществува висок риск от наводнения и активизиране на свлачища в районите с обявено бедствено положение в следствие на дебелата снежна покривка и започващото снеготопене. И алармира:"Топенето на снега допълнително ще усложни ситуацията. Огромните валежи от сняг и дъжд тепърва се очаква да нанесат огромни щети не само по републиканската пътна мрежа, но и по територията на цялата страна, във всички райони, където има предпоставка за образуване на свлачища и срутища". Очаквания за активизиране на свлачища има по пътя Кричим-Девин и в региона на Чепеларе.

По инициатива на БСП и ДПС днес в Народното събрание се проведе изслушване по повод тежката зимна обстановка в почти цялата страна и предприетите от управляващите действия в помощ на бедстващото население и предприетите превантивни мерки срещу бъдещи последици от обилните снеговалежи. Освен Лиляна Павлова на въпросите на депутати отговаряха и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Ивелина Василева и ресорният вицепремиер по бедствията Меглена Кунева.

"Държавата е тук, на мястото си и е важно да положим общи усилия как да работим по-добре, а не просто да критикуваме", заяви Павлова по повод обвиненията на опозицията, че властта е забравила за бедстващите райони и не прави нищо за населението. Тя обясни, че освен, че е много, снегът е мокър и тежък и дори тежките машини се справят с разчистването много бавно.

"Такива обилни снеговалежи не са се случвали от 50 години насам", допълни Меглена Кунева и увери, че организацията по разчистването и в оказването на помощ на населението от бедстващите райони е на много високо ниво, като са взети всички възможни навременни мерки. Самооценката на вицепремиера е, че институциите са действали максимално бързо и адекватно.

Последиците от мартенските бури тепърва ще бъдат анализирани, когато сприродната стихия утихне, посочи Павлова. Според нея стихията ще нанесе трайни инфраструктурни щети и на хората, които живеят в тези региони. Все още има десетки хиляди граждани, които са без ток, вода и достъп до външния свят. Усилията на държавата до момента са били насочени към най-нуждаещите се, към хората, които нямаха лекарства, вода и храна.

Заради очакваните свлачища Павлова е разпоредила изпратените в момента по места тежки машини за разчистване на снега да останат там до лятото, за да реагират веднага при срутване на земни маси. Като дъгосрочна мярка пък на пътя Кричим - Девин ще бъдат изградени полутунели. Регионалното министерство разработва и цялостна програма за превенция от наводнения, свлачища и други последващи бедствия, с която ще кандидатства за еврофинансиране по Оперативна програма "Регионално развитие".

"Снеготопенето ще създаде предпоставки за значителни водни количества, които трябва да бъдат преведени през речната мрежа на България, и затова трябва да бъдем готови", докладва и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя на свой ред увери, че правителството е набелязало спешни и превантивни мерки и е създало организация за действие на съответните институции при предстоящото пролетно снеготопене. Собствениците на язовири и техните оператори са натоварени със задачата да създадат организация за осигуряване на свободен обем и за проводимост на речните легла до 500 метра след язовирните стени.

Припомняме, че вчера Министерски съвет одобри внесените от Министерството на околната среда и водите 14 спешни мерки за справяне с тежките климатични условия и предстоящото снеготопене, чието прилагане започна веднага. Те предвиждат постоянно наблюдение на язовирите, чиито собственици из страната вече са ясни. Ще се осъществява постоянна комуникация между оторизираните държавните служби с местните власти и собствениците на водоеми за бърза реакция при регулиране на водните нива.

"Има опасност от наводнения и свлачища на териториите с изсечени гори, ако снеготопенето започне рязко", алармира и зам.-директорът на Изпълнителната агенция по горите към Министерството на земеделието и храните Красимир Каменов пред Фокус. По предварителни данни на ИАГ около 200 000 куб. м. дървесина е паднала след обилните снеговалежи. Държавните горски стопанства имали готовност да започнат залесяване на засегнатите площи.

Според Каменов е необходимо повече от всякога да се предприемат сериозни мерки срещу незаконната сеч, като една от тях е въвеждането на новата система за електронни превозни билети, представена преди дни в МЗХ. Друга идея предвижда гражданите да могат да подават сигнал на 112, когато имат съмнения за незаконна сеч.

"Това, което искаме да направим, е да предоставим тази информационна система на единния номер 112, така че всеки гражданин да може да се обади и да провери законността на определено количество дървесина. Само като подаде номера на автомобила, който се движи с дървесина, той незабавно да получи информация дали тази дървесина е незаконна, или не", обясни инж. Каменов. Обмисля се идеята информационната система да бъде предоставена и на НАП, така че по всяко време и те да могат да правят справка. 

Водещи

Най-четени