След раздора за зеления сертификат: колко още ще издържи коалицията? 09.01 | 16:00

В парламента вече ще се влиза само със зелен сертификат. Експертите този път надделяха над антиваксърските послания и фалшивите новини, изказвани от "Възраждане" и ИТН

От iNews

В българския парламент ще се влиза само със зелен сертификат за Ковид-19. Депутатите, служителите и журналистите ще бъдат допускани в сградата на Народното събрание с валиден документ за пълна ваксинация, документ за доказано преболедуване, достатъчно антитела или наличие на отрицателен антигенен (направен преди не повече от 48 часа) или PCR тест (от 72 часа).

Разходите за антигенни тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите ще се покриват от бюджета на парламента. Депутатите обаче ще си плащат сами бързите антигенни тестове.

Късото като текст решение бе взето след продължили 6 часа дебати, изпълнени с юридически и медицински спорове, щипка дезинформация и обилно количество кворумни игри.

Единодействие между ИТН и "Възраждане"

Кабинетът на Кирил Петков, който днес защити решението в парламента, бе избран с гласовете на "Промяната продължава", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Днешният дебат, както и предишните обсъждания на темата, родиха още една коалиция - антиваксърска и Ковид скептична - между ултрапопулистите от "Има такъв народ" и крайните националисти от "Възраждане". На моменти в петък и ГЕРБ се включваха в маневрите с правни и кворумни игри, но в крайна сметка депутатите на Бойко Борисов защитиха въвеждането на сертификата в парламента и по време на дебатите, и при финалното гласуване.

Депутатите от ИТН и от "Възраждане" избраха да не участват в гласуването. И докато тезата на "Възраждане" беше, че сертификатът нарушава някакви права, от ИТН се хвърлиха в атака срещу всяка гласувана вчера разпоредба. Стратегията им бе за постоянно бавене с искане на почивки, подпомагани от бившата председателка на парламента Ива Митева.

Този път експертите надделяха над популистите

Елена Гунчева от "Възраждане" първоначално твърдеше, че тази точка въобще не трябва да се гледа, защото тя и други депутати не били уведомени за извънредното заседание на здравната комисия. Председателят на комисия д-р Антон Тонев отговори, че заседанието на комисията е редовно и е имало кворум. Тезата на Гунчева беше микс между здравна и правна дезинформация, както и откровенна заплаха: "Има умрели ваксинирани, какво означава, че сте ваксинирани? Също умирате, също заразявате. Как може да се нарушава правото на народните представители да влизат на заседание? Вие предизвиквате гражданска война!". Председателят на парламента Никола Минчев ѝ направи забележка: "От парламентарната трибуна трябва да говорите за демократичното вземане на решение, независимо дали се подкрепа от всички или не. Не да говорите за бунтове".

Според тълкуванието на юристи от ГЕРБ правилникът на парламента дава право на Минчев сам да въведе правила за влизане в парламента, но стратегията на ПП беше да има дебат по темата. И този път, за разлика от предишни дискусии, лекарите в парламента като че ли успяха да заглушат фалшивите новини и дезинформацията, които друг път излизат в големи количества от устите на депутатите на ИТН и "Възраждане".

Председателят на здравната комисия д-р Антон Тонев пресметна, че ваксините в България са довели до 25% спасени животи (на база на това, че 95% от починалите са неваксинирани - б.р.). Помислете за това, когато се изказвате следващия път, обърна се той към Гунчева. "Това, че нямало значение ваксинацията е пълна лъжа. Моля, не говорете лъжи", добави и пулмологът от ДБ Александър Симидчиев, който представи свой анализ за риска от заразяване в парламента, срещу когото популистите не успяха да извадят аргументи. Бившият здравен министър Костадин Ангелов добави, че ваксините в България показват 92% ефикасност, което значи, че от 100 ваксинирани 8 ще бъда незащитени. Останалите също могат да се да се разболеят, но няма да влязат в болница и няма да починат, каза той.

"Възраждане" заплашиха с протести 

Тактиката на бившия председател на парламента Ива Митева беше да атакува практически всички разпоредби от новата точка в правилника на парламента. "Член 133 от правилника категорично казва, че депутатите са длъжни да присъстват на заседанията на Народното събрание и на заседанията на комисиите, в които са избрани. Няма как с това решение да забраним на народните представители да влязат в сградата и залата", гласеше един от мотивите на Митева. 

"Хората има нужда от спокойствие. Ако не им бъде дадено от вас, другата седмица ще има доста сериозно безпокойство и вие ще носите отговорност. За вас ще има бял автобус", закани се лидерът на най-малката партия в парламента Костадин Костадинов.

"Бил съм на протестите при белия автобус, на протестите при ГЕРБ, аз приветствам протестите. Не ни е страх от протести", отвърна Кирил Петков. Преди това в изказването си той се зарече, че мярката е временна и при 70% ваксинирани "зеленият сертификат" ще отпадне.

"Възраждане" обявиха, че ще дадат зеления сертификат на Конституционния съд. И все пак коалиционните партньори ИТН не дадоха сигнали, че въвеждането на сертификата в парламента може да доведе до раздор в коалицията. Депутатите на Слави Трифонов този път бяха доста по-обрани в изказванията си.

Къща от карти?

Вчерашният дебат показа, че демокрацията може да работи и да се взимат решения в полза на обществото, без да се разпада коалицията и без да има противопоставяне на опозицията на всяка цена. Лъсна и хетерогенността на тази управляваща конструкция. Не е ясно колко още тя ще издържи. А пред управляващите стоят теми, по които партиите в коалицията са на диаметрални позиции - дали България да продължи да блокира влизането на Северна Македония в ЕС, дали и кога да бъде въведено еврото, да се запази ли плоският данък, как да изглежда съдебната реформа, каква да е политиката към Русия и много други.

В интервю пред "Блумбърг" тази седмица Кирил Петков даде знак, че политическото оцеляване на коалицията и кабинета не е на всяка цена и няма да прави компромиси с борбата с корупцията и пандемията. "Това не е популярна мярка и ние губим политически кредит", каза той. "Но не ни интересува. Важно е да се направи заради хората." Дано спази обещанията си.

Георги А. Ангелов, Дойче веле

 

Водещи

Най-четени