Станишев: Служебното правителство се харесва от хората, искащи промяна 29.05 | 16:00

Ще управлява коалиция, но въпросът е каква, посочи лидерът на ПЕС

От iNews

"За да си успешен в политиката, трябва да обединяваш, не да разединяваш". Това каза Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, в коментар на изборните резултати на БСП от вота на 4-ти април, както и на състоянието на социалистическата партия преди предстоящите на 11-и юли предсрочни парламентарни избори. 

По думите му БСП непрекъснато е излъчвала сигнали за постоянни вътрешни междуособици, а никой не би дал гласа си за партия, която постоянно е скарана, предава БНР.

Той посочи, че големият въпрос е защо след масови протести срещу ГЕРБ и след 4 години в опозиция БСП е загубила половината от гласовете, които е получила през 2017-а година. 

Станишев определи като изкуствено лявото обединение, което Корнелия Нинова сключи с партиите на Румен Петков (АБВ) и на Георги Кадиев ("Нормална държава").

"За да обединяваш другите, първо трябва да обединиш себе си", коментира той.

Според него несполучилият опит за обединение на БСП с "Движение 21" на Татяна Дончева е било за сметка на потенциални бъдещи партньори и прогнозира, че това ще бъде лоша база за сътрудничество с "Изправи се! Мутри вън!" след изборите.

"Не се получи с Таня Дончева, а това можеше да бъде единственият знак, че БСП е по-близка до партиите на промяната, отколкото до партиите на статуквото. ... Какво направи БСП в последните седмици на работа на 45-ия парламент - изпокарахме се с ИТН, с ИМВ, с ДБ, с потенциалните партньори. Това задава лоша тенденция за бъдещото Народно събрание". 

Сергей Станишев подчерта, че разговорът за политиката е разговор за бъдещето и добави, че партиите, които искат да спечелят изборите, трябва да кажат не само какво ще прави, но и как ще го направи:

"Хората искат политиците да намерят решение. Ясно е, че ще се управляваме от коалиция, но въпросът е каква коалиция".

Лидерът на ПЕС акцентира, че трябва да има ясно формулирани приоритети на бъдещото правителство, като посочи, че според него те трябва да са овладяване на епидемията от Covid-19, коригиране на Плана за възстановяване, за да бъде представен в ЕК и да започне да работи. Като трета важна цел той посочи нормализацията на обществения живот и възстановяването на институционалността:

"Не може цялата власт да се концентрира в едни ръце, защото това е порочно".  

Коментарът Станишев за служебното правителство, съставено от президента Румен Радев, е, че то се харесва от хората, които искат промяна. 

Водещи

Най-четени