Стари седесари издигат Вили Лилков за столичен кмет 15.07 | 16:20

Неговата кандидатура е подкрепена от известни столични интелектуалци

От iNews

Известният български учен и изследовател на престъпленията на комунистическата ДС проф. Вили Лилков е издигнат за кмет на София. Проф. Лилков е едно от емблематичните лица на десницата. Неговата кандидатура е подкрепена от известни столични интелектуалци, които са свързани с дясната идея и борбата с комунистическия режим от края на 80-е и началото на 90-е години, т.е. от епохата на промените и основаването на СДС, информира БГНЕС.

В Инициативния комитет са Богдана Карадочева и Васко Кръпката, без чиито песни не минаваше митинг на СДС през 1990-1991 г. Други лица са Теди Москов, проф. Кирил Топалов, Тодор Токин, Ваньо Шарков, Иван Лечев, Аня Пенчева, Ивайло Цветков-Нойзи, а също така бившите министри на финансите и външните работи в кабинета на СДС Муравей Радев и Надежда Нейнски.

Проф. Вили Лилков е един от учредителите на Демократи за силна България и няколко мандата общински съветник от СДС и Синята коалиция, както и заместник-председател на Столичния общински съвет. През 2014 г. е избран за народен представител от 25-и МИР София от групата на Реформаторския блок. Професор в Минно-геоложкия университет.

Проф. Лилков има отношение към паметта на София. Негово е предложението жълтите павета в София да бъдат обявени за национална културно наследство. Пак по негова инициатива се извършва и реконструкцията на Женския пазар в София.

Проф. Лилков стартира и лична кампания "Софийска памет", която цели да запази историческата памет на бележити българи и софийски граждани.

Заедно с разследващия журналист Христо Христов издава книгата "Бившите хора по класификацията на Държавна сигурност", в която се разкрива тежката съдба на българския бизнес, културен и обществен елит след 9 септември 1944 г. и неговото унищожаване. Срещу Лилков ще се яви кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев, за когото има информация, че е син и внук на високопоставени служители на комунистическата Държавна сигурност.

 

Водещи

Най-четени