Тагарев: България може да помогне на Украйна с танкове и авиация 21.01 | 12:39

Русия няма никакви шансове да изтощи Запада, смята военният експерт

От iNews

"България би могла спокойно да предостави танкове поне за един танков батальон на Украйна, вместо да ги държим по складовете и след 2-3 до 5 години да ги даваме за скрап". Това заяви пред БНР военният експерт Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната. 
"Ние може да дадем много неща. Спокойно може да дадем 30-40 танка, това по никакъв начин няма да ни повлияе негативно. Имаме доста оръжия в складовете. Можем да предоставим артилерийски системи, ракетни системи за залпов огън. За една контранастъпателна операция на украинците ще им е необходима авиация. /.../ Не толкова публично, но сигурно продължават разговорите за предоствяне на авиация на Украйна. Излезе непотвърдена информация, че Нидерландия обмисля да предостави Ф-16 на Украйна, но много по-лесно би било България да предостави своите МиГ-29. Ясно е категорично, че ние не можем да поддържаме МиГ-29 в перспектива. България може да има принос и с МиГ-29, и с част от самолетите Су-25. За следващта среща това ще излезе като един от основните въпроси в "Рамщайн"", изказа мнението си той в интервю за предаването "Събота 150". 
"Човек трябва да мисли стратегически. Стратегическото мислене не е да брои танкове в складовете, а да разбере кой е най-добрият начин да се гарантира сигурността. Много страни вече отлично разбират, че най-добрият начин да си гарантират трайно сигурността и да се предотврати за продължителен период от време заплахата от руска агресия, е като се помогне на Украйна", посочи Тодор Тагарев.
Според него срещата в американската военна база "Рамщайн" има ключово значение. Той подчерта, че на нея е обещано огромно количество техника за Украйна. 
Натискът спрямо Германия относно танковете "Леопард 2" продължава, подчерта военният експерт. Той по-скоро е оптимист, че тези танкове ще бъдат предоставени на Украйна. 
"Американците дават огромно количество помощ на Украйна. Експертите преценяват кое е най-нужно и коя помощ би била най-ефективна. Вероятно преценката е, че на Украйна са нужни танкове, но те е по-добре да бъдат предоставени от европейските съюзници на САЩ, вместо да се пребазират танкове от континенталната част на САЩ до Европа, които освен това имат доста по-скъпа експлоатация", коментира Тодор Тагарев.
Цялата тази помощ е, за да даде възможност на Украйна да създаде потенциал за контранастъпателна операция и да освободи окупираните територии, обясни експертът. 
Според него за да не се усложнява експлоатацията на такива танкове, е добре те да бъдат от един или най-много 2 вида:
"Аз си представям "Леопард 2" и Т-72 и различни негови модификации. /.../ Тук се отваря една ниша за българска помощ".
Русия няма никакви шансове да изтощи Запада икономически, категоричен бе още военният експерт. По думите му обаче стратегическата цел на Русия е да всее раздор и да разбие единството на Запада, с което до момента не успява. 
Украйна успя да освободи не малка част от окупираните територии, припомни Тагаев и посочи, че в момента има баланс по фронтовата линия. По думите му Русия е успяла да спре контранастъплението към момента и се опитва да създаде потенциал за ново настъпление. 
За да може Украйна да постигне своите цели обаче е необходим по-голям настъпателен капацитет, каза той и подчерта: 
"Би било твърде нелицеприятно за демократичния свят, ако не може да осигури техническата помощ на Украйна и остави Русия да направи ново настъпление. Времето е кратко".

Водещи

Най-четени