Темата за конституционните промени крие много пластове за обсъждане 25.07 | 15:20

"24 май има важни достойнства, обезценени от поднасянето на темата като политически въпрос", заяви тя

От iNews

"Темата с националния празник, поднесена заедно с конституционните промени, крие много пластове и точки на обсъждане. По темата нямаше дебат, тя беше представена като едно от предложенията за промени в Конституцията. Датата 24 май обединява повечето българи, тя е вълнуващ празник, не казионен. Този ден не е обърнат само към миналото, а и към бъднините ни. Това са важни достойнства, но те бяха обезценени от поднасянето им заедно с един политически въпрос".

Това каза пред БНР Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч".

И подчерта, че националният празник е част от идентичността на един народ, затова не може да се сменя често, защото това поставя въпроси и за неговата собствена идентичност.

"Така поднесен, няма да осъществи целта - да има по-скоро обединение, отколкото разединение. Дебатът за националния празник трябва да бъде разделен от разговорите за конституционни промени".

В предаването "12+3" социологът изрази съмнение дали промените в Конституцията ще гарантират реализиране на целите - по-висока справедливост за българските граждани, премахване на на феодализацията по места от различни структури на съдебна власт, прокуратурата.

"Остават съмнения, че се правят бързи конюнктурни промени, обратното на това, което е било досега. Рязката промяна в една или в друга посока, за да се избегне една констатирана слабост, не сме сигурни дали ще гарантира качество и справедливост, която хората биха желали".

По думите ѝ обтегнатите отношения между премиера Николай Денков и президента Румен Радев са израз на конкуренция между алтернативни и различни политически проекти.

"Вижда се все по-отчетливото позициониране на президента в определено поле. Бавни и предпазливи заявки за политически проект".

Във връзка с предстоящите местни избори Димитрова очерта силни конкурентни битки и напрегната кампания.

"Ще видим дали управляващата коалиция ще издържи на бурята на електоралните сътресения".

За това - накъде се движи "Възраждане", тя цитира социологията, според която партията запазва устойчивия си резултат - около 12-13%, няма индикации за натрупване на сериозен електорален ръст.

"Стават по-шумни, по-интензивни като говорене и позиции, но това не увеличава броя на хората, които гласуват за партията. Те стават по-сплотени, по-радикални, по-себеизявяващи се. Българинът не обича крайните, радикалните, напоените с омраза говор и позиции".

 

Водещи

Най-четени