Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите 28.03 | 19:10

Подходът ще е много по-балансиран и партньорски, обясни зам.-председателят на ГЕРБ

От iNews

Възможно е ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново да водят разговори след предсрочните избори, но подходът трябва да е много по-балансиран и партньорски. Това заяви в "Още от деня" заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той не смята, че предстои конституционен апокалипсис и обясни, че изборът на Росен Желязков за служебен премиер би породил съмнения в честността на изборите и непрекъснати коментари, че ГЕРБ владее служебното правителство.

"Урокът е, че Конституция не се променя за 2 или 3 месеца, защото това са текстове, които трябва да действат десетилетия наред. Да видим как текстовете ще сработят".

Дончев смята, че президентът ще се справи с избора на служебен премиер, защото през последните години е "натрупал опит с правенето на служебни правителства"

"Нека има служебно правителство, което изглежда максимално неполитическо и да направим едни спокойни и честни избори".

Зам.-председателят на ГЕРБ каза, че не знае за разговори между Бойко Борисов и Асен Василев за съвместно служебно правителство. По думите му преговорите през последните седмици са се свели до темата какви хора да бъдат назначени в регулаторите и службите.

На въпроса страхуват ли се ГЕРБ да изгубят позиции във властта, Томислав Дончев отговори:

"Бихме имали право да се страхуваме, защото политическата формация ПП е известна с уклона си към политическо насилие - преди две години арестуваха лидера на опозицията. Но разговорът е друг. Съгласен съм да започнем дискусия да направим реформа на службите, но този разговор не ми изглежда така, а ми изглежда "наши хора да станат началник, заместник началник". На нас не ни отива да се изкарваме тънкообидни госпожици, но ще цитирам класици като премиера Денков - "Така не се прави".
Разривът в отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ коментира така: "Ако една връзка е станала невъзможна, кой е виновен - този, който я прекратява или този, който я е направил невъзможна?", а ГЕРБ са тези, които са прекратили отношенията.

 

Най-четени