Увеличението на пенсиите да се случи на 1 януари 2013 г. 19.10 | 21:05

От ДПС твърдят, че това ще помогне на пенсионерите да оцелеят през зимата

От Елена Кирилова

Увеличението на пенсиите е по-удачно да се случи от 1 януари, за да могат пенсионерите да оцелеят през зимата, заяви народният представител от ДПС Хасан Адемов, цитиран от агенция "Фокус”.

Изказването му бе отправено по повод искането на депутати от ДПС и КБ за разискване за политиката на правителството за увеличаване на пенсиите. По-рано от ГЕРБ поискаха извършването на промени в пенсионната система, които трябва да доведат до икономии.

Според Адемов обаче такъв резултат няма да има, а идеите за бавното и постепенно увеличаване на пенсионната възраст и на осигурителния стаж, трябваше да доведат до икономии или поне до тенденция за намаляване на дефицита на държавното обществено осигуряване и по-специално на фонд "Пенсии”.

Народният представител беше категоричен, че това не само не се случва, а освен това в следващия бюджет ще има увеличение на дефицита с 40 млн. лв.

Това, което правителството предлага в бюджета за 2013 г. няма да компенсира пропуснатото потребление и ползи от факта, че през последните години не е имало индексация на размера на пенсиите на българските пенсионери, заяви Адемов.

Водещи

Най-четени