Фокусът на НАТО в момента бил насочен към Изтока и страните от Арабския свят 25.09 | 14:44

Икономическото възстановяване на този регион зависи пряко от сигурността

От Елица Елефтерова

Сигурността е един от основните елементи, необходими на една страна, за да генерира икономически растеж. След Арабската пролет в страните от Близкия Изток и Северна Африка протичат процеси, от които зависи бъдещото икономическо възстановяване на региона. В момент на световна криза ехото, от която ще се усеща години напред, икономическата стабилност на този регион се оказва от съществено значение за целия свят.

Страните от Близкия Изток и Северна Африка имат нужда от сериозни инвестиции в региона, за да може процесите по преминаване от авторитарните режими, които през последната година бяха сменени, да се осъществят бързо и с възможно най-малко последствия за обикновените хора.

Фокусът на НАТО в момента е насочен към Изтока и страните от Арабския свят. Това заяви Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, по време на международната конференция "Предизвикателства и изпитания пред НАТО в следващите 10 години”, която се провежда във Военния клуб в София.

Социологът Андрей Райчев акцентира върху факта, че НАТО спрямо Арабския свят води "неискрена политика”. По думите му в момента се подготвя военен сблъсък, който вероятно ще стане факт след президентските избори в САЩ, които ще се проведат през ноември.

Райчев вижда в тези страни "гигантски демографски взрив”. Проблемите в Арабския свят са свързани с невъзможността да се контролира това огромното множество от младежи, които искат същите права като връстниците си навсякъде по света.

Друг проблем, според социолога, в отношението на НАТО е фактът, че в момента се наблюдава борба за "власт за региони” и от нея зависят западните политика спрямо всяка една от засегнатите страни поотделно. Народът в тези страни не е обединен, "няма общ консенсус”.

Той даде за пример обединението на българите при изпълнението на изискванията за влизане в Европейския съюз. Всички българи са били склонни на компромиси в името на общата национална цел. В Близкия изток единственото нещо, което обединява всички араби и персийци е унищожението на Израел.

Основният проблем обаче е в самото отношение към тези страни. Според Райчев проблемът е в промяната на ценностите. "В момента се смята за културна особеност половината от населението да са роби”, посочи той. Според него проблемите, които протичат в тази точка на земното кълбо няма да се случат без силово решение.

В същото време трябва да се има предвид и фактът, че икономическите промени се случват винаги по-трудно и винаги след извършването първо на политическите промени.

НАТО, Близкият Изток и Северна Африка

Разисквайки ролята на НАТО в региона на Северна Африка след Арабската пролет, бе посочено, че новите режими са нов шанс за организацията в региона. Тази помощ може да се осъществи като се помогне на новите "демокрации” с икономическия и политическия преход, коментира Никола де Сантис, директор Дирекция "Близък Изток и Африка” в НАТО.

В Алианса е сменен моделът, по който се гледа на тези страни - от консолидирани групи от няколко страни в региона, свързани помежду си, към директни връзки с всяка една страна, особено с тези в Персийския залив, обясни Сантис.

По време на конференцията стана ясно, че това, което НАТО може да направи като миротворческа организация, е преходът в региона да се осъществи по граждански, а не военен начин, както стана в Либия и както е в момента в Сирия. Работата на Алианса може да се основава на сътрудничеството и консултациите със страните в региона.

Да бъде установено демократично развитие на тези страни и да бъдат спазени същите човешки права, както навсякъде по света.

Още може да прочетете на Econ.bg.

Водещи

Най-четени