ЦИК обяви разпределението на мандатите в 47-ото Народно събрание 18.11 | 19:44

В парламента влизат 7 политически формации, които са преодолели бариерата от 4% за народни избраници

От iNews

Централната избирателна комисия прие единодушно с 15 гласа "за" окончателните резултати от парламентарните избори от 14 ноември.

Те показват, че в 47-ото Народно събрание влизат 7 политически формации, които са преодолели бариерата от 4% за народни избраници.

"Продължаваме промяната", оглавявана от Кирил Петков и Асен Василев да разполага с 67 депутати. Гласувалите за тази партия са 673 170.

ГЕРБ-СДС ще има 59 депутати, това са с 4-ма по-малко от вота през юли, когато бяха 63-ма.

ДПС сега ще има 34-ма народни избраници с постигнат резултат от 341 хиляди гласа и така в парламента ще имат петима представители повече отколкото през юли.

БСП остава с 26 депутати в следващото Народно събрание, което е загуба на 10 мандата спрямо предходните избори.

Партия "Има такъв народ" получава 25 депутати, получени от 249 743 гласа,  и губи 40 мандата спрямо юли, когато бе първа политическа сила.

Демократична България" е с 16 депутати в следващото Народно събрание при 34-ма в предходното, като е получила подкрепа от 166 968 гласа. Загубата спрямо юли е 18 мандата.

Партия "Възраждане" ще бъде представена от 13 народни представители. Резултатът за нея е 127 568 гласа.

Лидерът на ГРЕБ Бойко Борисов няма да е депутат. ЦИК прие неговото искане да не бъде обявен за избран от 16-и изборен район Пловдив-град и от 25-и МИР София.

За избран депутат от ГЕРБ-СДС се отказа Тодор Тодоров от листата на коалицията в Силистра.

ЦИК уважи и отказите на трима кандидат-депутати от листите на ДПС – Осман Мурадов и Сюлейман Кичиков от 13-и Пазарджишки район, и на Веселина Радославова от 26-и Софийски район.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов нарече "срамна" и "неморална" практиката на ЦИК да приема заявленията за отказите от депутатско място на участвали в изборите кандидати.

Секретарят на ЦИК Севин Чолакова обяви, че решенията са законосъобразни, тъй като това е лична воля и кандидатите няма да се явят за полагане на клетва в парламента, а не това е целта на изборите.

На сайта на ЦИК вече е обявена и окончателната избирателна активност от парламентарния вот – 40,23%. В изборите за народни представители на 14 ноември са гласували 2  669 260 избиратели, действителните гласове са 2 658 503, недействителните 11 315, с "не подкрепям никого" са гласували 35 745 души.

В ЦИК вече са постъпили искания от кандидати за депутати, които не желаят да бъдат обявявани за избрани.

След публикуването решенията с резултатите на избраните в два многомандатни района се дава срок от 24 часа за да посочат пред Комисията от кой район ще реализират депутатското си място.

Гласовете от чужбина участват в разпределението на броя депутати на национално ниво, но не и при разпределението по райони и партии. 

До края на неделния ден - 21 ноември, ЦИК трябва да оповести окончателно имената на избраните за народни представители.

От заседанието на ЦИК стана ясно, че машините за гласуване, които се транспортират в чужбина с камиони, вече са тръгнали под конвоя на органите на реда. За президентския балотаж ще се образуват и нови подвижни Covid секции за карантинирани и изолирани. Основанието за това ще са подадени нови заявления в общини, на които в 14 ноември не е имало разкрити такива секции.

Ако вече има постъпили поне 7 нови заявления, кметовете ще трябва да назначат такава комисия. Всички кметове ще бъдат уведомени с писмо за това решение на ЦИК.

Водещи

Най-четени