ЦИК реши как ще гласуват карантинираните 30.10 | 10:15

Те ще могат да гласуват, дори ако са заболели в деня на вота

От iNews

Хората, поставени под карантина преди вота на 14-и ноември, ще могат да гласуват в подвижна избирателна кутия. За целта ще трябва да подадат заявление в съответната община. Те ще могат да гласуват дори и ако са заболели в деня на вота.

Именно заради препоръките в деня на вота днес ЦИК трябваше да проведе среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров и с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Такава обаче не се състоя, предаде Нова тв.

"Господин Кунчев е карантиниран. Имаше предложение от Министерството на здравеопазването, тъй като здравният министър не може да присъства, да дойде заместникът на доц. Кунчев и представител на дирекция "Здравен контрол” - откъдето препоръчват какви мерки да бъдат въведени. ЦИК взе решение, че колегите държат да се срещнат с министър”, обясни зам.-председателят на Комисията Росица Матева.

От ЦИК излизат с нови препоръки за организацията на вота в период на пандемия. "Аз лично ще предложа да може да се гласува с ръкавици”, добави Матева.

"Първото писмо, което изпратихме на здравния министър, беше с предложение, ако Здравното министерство предвижда въвеждането на мерки, които биха ограничили избирателните права на гражданите – те да бъдат обсъдени с ЦИК, тъй като тя е органът, който е господар на изборния процес”, каза още зам.-председателят на Комисията. 

Правото си на вот ще могат да упражнят и хората, които попаднат под карантина и в деня на вота. Те трябва да подадат заявление до общината. При подадени поне десет заявления в съответния район и община се създава подвижна секционна комисия. Очакванията на ЦИК са да има възможност всеки един карантиниран да упражни правото си на глас на 14 ноември.

Водещи

Най-четени