Шофьорските книжки за категории С и D ще са валидни вече 5 г. 19.09 | 10:20

Промяната влиза в сила от 19 януари 2013 г. Книжките, които са извадени до този срок, ще важат 10 г.

От Кремена Бедерева

Народното събрание обсъжда на второ четене промените в Закона за българските лични документи с вносител Министерски съвет, предаде Агенция "Фокус”.

Депутатите приеха срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ да е 10 години.

Срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E ще е 5 години.

Срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с трайни увреждания също ще е до 5 години.

Депутатът от БСП Петър Мутафчиев възрази срещу това като попита защо е необходимо да се сменя свидетелството, за да се подобри контролът върху професионалните шофьори. Според Мутафчиев, е по-добре да се държат изпити и ако не ги издържат, тогава да се отнема книжката.

Не е необходимо на 5 години шофьорите да си сменят шофьорските книжки, подчерта той.

Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обясни, че промяната е за категория С и D и влиза в сила от 19 януари 2013 г. Шофьорските книжки, които са извадени до този срок, ще важат 10 години.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев каза, че е нормално документите на професионалните шофьори да са с по-кратка валидност.

Промените бяха приети с 80 гласа "за”, 7 "против” и 7 "въздържал се”. Гласуваха общо 94 депутати.

Водещи

Най-четени