Янаки Стоилов: Партиите на промяната закрепват статуквото 19.09 | 14:58

Не е лошо този път да има политическа еднопосочност между бъдещия президент и партиите, сформиращи правителство, смята правосъдният министър

От iNews

"Голяма част от проблемите идват от заявената претенция за антисистемност на партиите на протеста. Те не си дадоха сметка, че с много от действията си способстваха за закрепване на статуквото." Този коментар направи в предаването "Политически НЕкоректно" на БНР Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието във втори служебен кабинет на Стефан Янев.

Стоилов посочи, че с него не са били обсъждани общи действия по формирането на новия политически проект на Асен Василев и Кирил Петков "Продължаваме промяната".

Всяка нова партия, която се формира, е потенциален конкурент на останалите и винаги е в по-благоприятна ситуация, каза Янаки Стоилов.

По думите му Петков и Василев са сред министрите, които имат най-голям принос в поставянето на въпросите за лошите практики и корупцията от миналите години. Според Стоилов целият служебен кабинет е получил безпрецедентна подкрепа и това дава добри условия за старт.

"За мен Асен Василев носи много повече потенциал като действащ управленец, отколкото като партиец", допълни правосъдният министър.

Преди 5 години БСП предложи кандидатурата на Румен Радев, неговата кампания премина през структурите на БСП, макар и с инициативен комитет, припомни Янаки Стоилов, но уточни, че сега "няма как да се мине през същата вода - БСП да има същата уникална роля".

В дълбоката криза, в която се намира страната, може би не е лошо този път да има политическа еднопосочност на човека, който ще спечели президентските избори и партиите, които ще излъчат правителство, коментира Стоилов.

Запитан има ли връзка между темата за мандата на главния прокурор Иван Гешев и евентуалната роля на Янаки Стоилов като бъдещ конституционен съдия, министърът на правосъдието категорично заяви:

"Няма никакви условия за моето встъпване като министър или някакви други кариерни развития, които да са били обвързани с въпроса за това какво е моето отношение, институционално, към процедурата за оставка на главния прокурор. Такъв род спекулации аз отклонявам."

Преминаването на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието осигурява по-добра възможност за защита, изтъкна Стоилов. 

Най-четени