Янев очаква покуратурата да действа по закон за АМ "Хемус" 06.11 | 16:19

Купуването на гласове е явление, което застрашава демокрацията, подчерта служебният премиер

От iNews

Не знам защо го наричате скандал, след като тази тема се развива от няколко месеца. Многократно е казано, че в дейността по изграждането на АМ ”Хемус” и в цялата дейност на държавното предприятие ”Автомагистрали” има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми. От които суми не е ясно точно какво произтича - какъв тип аванси или за какво се използват в момента.

Това коментира служебният премиер Стефан Янев пред журналисти.

В момента след направените допълнителни разследващи действия, се изнасят, разбира се, нови факти, нови обстоятелства, какво точно се е случило.  И се надявам, че обществеността  ще знае как, по какъв начин и за какво са били похарчени обществените средства. Мисля, че това е целта - ние като граждани да знаем, че нашите средства се харчат по прозрачен и целесъобразен начин.

Очаквам прокуратурата да действа съобразно закона. Това е нейно задължение. От тук нататък мисля, че е спекулации да даваме допълнителна преценка, какво би могло и какво не би могло да се случи. Нека да видим какви са преценките на наблюдаващите прокурори и съобразно действията, които те ще предприемат в рамките на закона и тогава да коментираме. В момента е рано.

Във връзка с думите на новия служебен правосъден министър Демерджиев, че ще поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, премиерът Янев коментира: Това е един въпрос, който се поставя от доста време. Това какво е казал един министър и какво сме обсъждали или предстои да обсъждаме, не е толкова важно. Важно е какво обществото иска. Всички тези години, през които сме минали и е говорено, има усещане за липса на справедливост. Тази липса трябва да бъде компенсирана с определени действия. Всичко това, което ние наричаме реформа в съдебната власт - каква точно ще бъде тя и какво ще бъде предложено, е въпрос на един широк дебат и сериозен консенсус в НС. Защото ще предполага включително законодателни промени. Това е един дебат, който и в момента тече. Важно е как и ще продължи той в НС.

Купуването на гласове е явление, което застрашава демокрацията и нашето усещане, че най-висшето ни право и възможността да влияем пряко на властта чрез нашия вот, нашия глас. И когато ние не сме убедени, че нашият глас не е важен, то води до демотивиране на хората да гласуват. Напротив, моят призив винаги е бил хората да гласуват активно. Възможно най-много. 

Относно "провалената среща между синдикати, работодатели и социалния министър Донев" Янев каза: "Това е медийно заглавие за провалена среща. Според мен това беше една работна среща, която и синдикати, и работодатели, и представители на правителството имаха за цел да проведат един диалог. Да се прецени на къде може да се развие той. Такива тип срещи ще продължават да се провеждат.

Водещи

Най-четени